Marcel van Oosterhout fietst mee met het team Carpe Elke Diem. (Foto: Hein van Bakel)
Marcel van Oosterhout fietst mee met het team Carpe Elke Diem. (Foto: Hein van Bakel)

Marcel fietst de Giro nu écht in Italië

Algemeen 165 keer gelezen

OMMEL – Na jarenlang in de Italiaanse geest te hebben gefietst, trok Ommelnaar Marcel van Oosterhout gisteren écht naar het zuiden. Voor het eerst neemt hij namelijk deel aan de Giro di Kika in Italië, waar hij voorgaande edities nog gewoon in Nederland verreed. De komende dagen wacht hem daarom een totaal ander parcours. “Het gaat sowieso een hele bijzondere editie worden.”

door Maarten Driessen

Jaarlijks stapt Van Oosterhout op de fiets om geld op te halen voor Stichting Kinderen Kankervrij, oftewel Kika. Vorig jaar wist hij zo 12.500 euro over de finish te krijgen. Toen weliswaar via een Giro di Kika volledig op eigen initiatief, want evenals een jaar eerder ging het landelijke evenement vanwege corona niet door. Van Oosterhout besloot daarom zijn eigen route uit te stippelen en zo alsnog geld op te halen, en herhaalde dat kunstje vorig jaar nog maar eens.

Het parcours bevat diverse cols die ook in de Giro d‘Italie zaten

Maar dit keer vliegt hij het dus totaal anders aan. “Ik fiets mee met het team Carpe Elke Diem. Met hen ben ik eerder tijdens de Giro di Kika al een aantal dagen meegefietst. Het team rijdt voor Elke, die leukemie had maar inmiddels alweer ruim vijf jaar kankervrij is”, zegt Van Oosterhout.

De vader van Elke probeerde hem vervolgens over te halen om mee naar Italië te gaan. “Hij wil daar heel graag een keer meerijden, dus ik beloofde hem dat als ik het kreeg ingepast, ik mee zou gaan.” En deze week is het dan zover.

Fietselfstedentocht

Donderdagochtend vertrok de groep namelijk richting Predazzo, een gemeente in de Italiaanse provincie Trente waar ze de eerste dagen verblijven. “Het parcours bevat diverse cols die ook in de Giro d‘Italie zaten, zoals de San Pellegrino en de Sella Ronda. Dus het is een pittig parcours, in totaal 600 kilometer met 16.000 hoogtemeters. Het gaat sowieso een hele bijzondere editie worden.”

Bij gebrek aan bergen in eigen land maakte hij de afgelopen periode vooral veel kilometers op de renfiets, waar normaliter de mountainbike de voorkeur krijgt. Zo haalde hij onlangs nog het welbekende kruisje van de Fietselfstedentocht. Op die manier hoopt hij zichzelf te hebben klaargestoomd voor het echte werk.

Na vier dagen Predazzo, van waaruit iedere dag een andere ronde wordt gereden, maakt de groep de oversteek naar Bormio voor de slotetappe. “Een tocht van 150 kilometer met onder meer de hele bekende col ‘Gavia’, waar Johan van der Velde in 1988 tijdens een memorabele rit door een sneeuwstorm ploeterde.”

Eenmaal in Bormio wordt Van Oosterhout vergezeld door zes dames van zijn wielerclub ’t Ventieleke uit Heusden. Hanny Bouwmans, Nicole van de Ven, Lisette Kursten, Jacqueline Polman, Jessica van de Ven en Lieke van Lieshout besloten hun clubgenoot een handje te helpen door een dag mee te fietsen.

Fantastisch gegaan

Dat alles ook dit jaar om Kika weer van een mooie cheque te kunnen voorzien. In aanloop naar deze editie organiseerde de Ommelnaar daarom van alles om geld in het laatje te brengen.

Zo werd zanger Twan Lijten ingeschakeld voor een concert bij In de Gloria in Asten en organiseerde Van Oosterhout een mountainbike-clinic. “Het geld ophalen is dit keer echt fantastisch gegaan. Vorig jaar kon ik dus een cheque van 12.500 euro overhandigen, maar we zitten nu al op zo’n 13.500 euro. Als je al wat langer bezig bent, weten mensen je ook makkelijker te vinden.”

Doneren kan nog steeds en wel via: girodikika.nl/marcel-van-oosterhout-carpe-elke-diem.

Uit de krant