Gijs de Jong, nieuwe voorzitter van Samen voor Asten, op de tribunes bij NWC. (Foto: Hein van Bakel)
Gijs de Jong, nieuwe voorzitter van Samen voor Asten, op de tribunes bij NWC. (Foto: Hein van Bakel)

Gijs de Jong nieuwe voorzitter Samen voor Asten

Algemeen 2.071 keer gelezen

ASTEN – Samen voor Asten neemt komende maand voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. En bij een nieuwe partij, hoort een nieuwe voorzitter. Zo komt de hamer in handen van Astenaar Gijs de Jong, die open is over zijn ambities: “We gaan heel serieus aan de slag om de grootste partij te worden.”

door Maarten Driessen

De Jong is huidig burgercommissielid namens Samen voor Asten. Een taak die soms lastig blijkt te combineren met zijn functie binnen de KNVB, waarvoor hij als secretaris-generaal de hele wereld over vliegt. 

Drijfveer

Dus toen binnen de fusiepartij (een samenvoeging van Leefbaar Asten en D66/Hart voor Asten) het voorzitterschap vacant werd, greep De Jong zijn kans. Het eerste bestaansjaar kwam namelijk voor rekening van Marieke van Oosterhout, maar zij geeft nu het stokje over. “Ik heb te weinig tijd voor de gemeenteraad, daarom sta ik op de kieslijst ook bewust op plaats tien. Het voorzitterschap past wat dat betreft veel beter. Als ik bijvoorbeeld een dag van tevoren ineens naar Zwitserland moet, dan kan ik een bestuursvergadering nog verzetten”, aldus De Jong.

Maar dat is niet het enige dat hem aanspreekt. “Ik denk dat het voorzitterschap perfect aansluit op mijn competenties: verbinden, enthousiasmeren en resultaatgericht werken. Ik heb daarbij maar één drijfveer, Asten voor mijn kinderen en kleinkinderen net zo leuk houden als toen ik hier opgroeide. Want dat geldt dan automatisch voor álle Astenaren.”

Groen, sociaal en progressief

Het DNA van Samen voor Asten moet bestaan uit groen, sociaal en progressief. Zo hoopt de partij zich van andere te onderscheiden. De Jong wil daar actief zijn steentje aan bijdragen. “Ik vind het vooral belangrijk dat iedereen erbij hoort, dat we als samenleving voor elkaar zorgen en dat we zuinig met onze omgeving omgaan. Als voorzitter heb je net wat meer vrijheid om dingen te denken en te zeggen, dat is ook wel lekker. In de raad vind ik het soms té procedureel.”

De blik gaat nu eerst op de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Samen voor Asten is evenals Algemeen Belang en het CDA in de race om de grootste partij te worden. Daarna volgt onder meer de verdere uitbouw van de fusieclub: “We kunnen nog wel wat slagen maken om écht één partij te worden. Daar gaat de komende jaren nog wel wat tijd in zitten. Zo wil ik ook bijdragen aan een gezonde interne cultuur.”

Samen voor Asten moet kortom een ‘geoliede machine’ worden. Om dat te realiseren oppert De Jong om gezamenlijk strategische doelen vast te stellen. Hij staat daarbij niet alleen, want het bestuur heeft er naast de huidige leden Harry Veldman, Elke van Houdt en Embert Berkers extra versterkingen bij gekregen. Zo worden ze bijgestaan door de nieuwe algemeen bestuursleden Ralf van Lieshout en Marjon Linders, beide woonachtig in Asten.

Ambitieus

Voor valse bescheidenheid hoef je bij De Jong niet aan te kloppen. Hij is ambitieus en vindt dat de partij dat óók moet zijn. “We gaan heel serieus aan de slag om de grootste te worden. Niet vanuit een drang naar prestige, maar omdat je dan het meeste verschil kunt maken. En als dat nu niet lukt, dan over vier jaar.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant