Het Astens Mannenkoor in 1972.

Astens Mannenkoor al 50 jaar midden in de gemeenschap

vrijdag 5 januari 2018 - 09:51|Maarten Driessen

ASTEN – Vandaag precies vijftig jaar geleden, op 4 januari 1968, werd het Astens Mannenkoor opgericht. Een club van ouwe-jongens-krentenbrood, kameraadschap, en meer dan dat. Met activiteiten zoals het Gouden Parenconcert en het Herfstbockconcert staan de mannen midden in de samenleving. En met een jubileumjaar voor de boeg doen ze daar nog een schepje bovenop.

Asten kende eerder al een eigen mannenkoor. Maar in de flowerpower-tijd stond vernieuwing centraal, en dus moesten er vrouwen bij. Het Astens Mannenkoor werd daarom in 1966 omgetoverd tot Puur Sangh, dat in 2016 uitgebreid stilstond bij hun vijftigjarig bestaan.

'Na het zingen pak je die derde helft ook nog wel mee'

Maar dat ‘mannen onder elkaar’ werd her en der toch wat gemist. “Zingen is leuk, maar je moet het met mannen doen. Kameraadschap is voor ons heel belangrijk”, zegt Gerard Janssen, voorzitter van de jubileumcommissie. Het houdt daarom niet op bij zingen. “We houden elkaar in de gaten”, vult voorzitter Jos de Vries aan. “Het is een sociaal gebeuren. Bijvoorbeeld als iemands vrouw overlijdt, dan is er een tijdje een drempel om weer te gaan zingen. Maar een van je maten zegt dan: ik kom je ophalen. We proberen ze zo snel mogelijk terug te krijgen, omdat we zien dat het ze goed doet.”

Ongedwongen sfeer
Het koor heeft met 56 zangers al jarenlang een stabiel ledenbestand. Al wordt dat bestand wel wat grijzer. “Voorheen kwamen er ook jonge mannen bij het koor, nu stappen ze ergens vanaf vijftig plus in. Ze zeggen weleens dat mannenkoren op uitsterven staan. Maar ik ben daar optimistischer over, heb er vertrouwen in dat wij nog toekomst hebben”, zegt De Vries. Binnen een ongedwongen sfeer presteren is daarvoor de formule. Het koor treedt zo’n tien keer per jaar op, en werkt daarom telkens naar een voorstelling toe. “We willen wel presteren, maar het is geen doel op zich. We proberen het maximale eruit te halen, maar de zwakste schakel bepaalt het tempo.”


Het Astens Mannenkoor tijdens een optreden.

Zingen als ontspanning
Het gevoel en de onderlinge band zijn door de jaren heen altijd hetzelfde gebleven, bevestigen de leden van het eerste uur. Zingen als ontspanning, als wekelijks uitje. “Een vaste avond naar het café is niets voor mij, dus ik was op zoek naar wat anders. Bij het Astens Mannenkoor heb ik dat gevonden. Na het zingen pak je die derde helft ook nog wel mee”, zegt bestuurslid Louis Hoefnagels.

Toch blijft niet alles bij het oude. “Willen we over twintig jaar nog bestaan, dan moeten we ons aanpassen aan de jongere generaties”, aldus voorzitter De Vries. Daarom wordt het repertoire regelmatig van een modern sausje voorzien. Zonder aan de basis te tornen, overigens. “De Parelvissers bijvoorbeeld, dat is echt een Astens Mannenkoor-nummer. Daar excelleren we in.”
Het jubileumjaar staat in het teken van Chant d’Or, ofwel gouden zang. Een mannenfeestje met een belangrijke vrouwelijke noot. Want de muzikale begeleiding komt namelijk van pianiste Oksana Bos-Baljva. Als een hecht clubje mannen gezelschap krijgt van een vrouw, dan wil het gedrag van die mannen weleens veranderen. Op de vraag of dat bij het Astens Mannenkoor ook het geval is, wordt eerst nog hevig ‘nee’ geknikt. Maar, moeten de heren daarna bekennen: “Oksana wordt op handen gedragen door onze leden. Als zij erbij is, doet iedereen net iets beter zijn best. Dus ja, eigenlijk verandert er toch wel iets.”

Jubileumprogramma

De aftrap van het jubileumprogramma vond donderdag plaats in Café-Zaal Jan van Hoek. Tijdens een besloten bijeenkomst wordt het vijftigjarig bestaan gevierd. Vervolgens staat op zondag 4 maart de jubileumreceptie op de rol, deze start om 15.30 uur bij Van Hoek.
Het jubileumconcert genaamd Chant d’Or vindt plaats op zondag 18 maart, iedereen is dan vanaf 14.30 uur welkom in de H. Maria Presentatiekerk in Asten. Het programma wordt op 26 december, Tweede Kerstdag, afgesloten met het opluisteren van de kerstviering in de H. Maria Presentatiekerk. Deze viering begint om 11.00 uur.

Gerelateerde nieuwsberichten

My Fair Lady door Jong Nederland Asten ASTEN – Muziekvereniging Jong Nederland Asten (MJNA) brengt op 17, 18, 19 en 20 oktober de musical My Fair Lady op de planken. Een productie met ruim 150 amateurmuzikanten -zangers,... 10 oktober 2019 - 14:43
Geslaagde seniorendag in De Beiaard ASTEN - Liefst 128 ouderen namen afgelopen vrijdag deel aan de gezamenlijke lunch in De Beiaard in Asten. Zij werden daar vanwege de Nationale Seniorendag flink in het zonnetje gezet... 7 oktober 2019 - 15:22
Rabobank Clubkas Campagne krijgt andere naam REGIO - De Rabobank Clubkas Campagne is van naam veranderd. De campagne gaat voortaan door het leven als Rabo ClubSupport. Ook de periode zal veranderen. Rabobank Peelland Zuid houdt ieder... 26 juli 2019 - 12:12
Toeren onder een stralende zon ASTEN/SOMEREN - Motorclub De Happy Drivers en Kansplus Asten-Someren organiseerde zondag 23 juni weer hun jaarlijkse tourrit met gehandicapten. Onder een stralende zon werd het een prachtige dag voor de... 23 juni 2019 - 13:33
Optocht Asten in beeld ASTEN - De optocht in Asten zit er weer op. Het massaal toegestroomde publiek zag een anderhalf durende optocht die kleurrijk en groots was opgezet. Ook konden de toeschouwers genieten... 4 maart 2019 - 20:58
In beeld: MJNA viert carnaval ASTEN - Voor het vijfde jaar op rij zette Muziekvereniging Jong Nederland Asten zaterdagavond stevig in met een spetterend carnavalsfeest . Astenaren Leo van Bussel, Mariel van Horssen, Toon Feijen,... 4 maart 2019 - 17:32