Gijs Brüsewitz werd de held van de bezoekers.

NWC bekert verder na strafschoppenwinst op Excellent

Sport 382 keer gelezen

OPLOO – Derdeklasser Excellent en tweedeklasser NWC maakten er zondag op een leeg sportpark Het Domein een ware bekerstrijd van. De bezoekers stevenden af op een verdiende overwinning, maar diep in blessuretijd kwam Excellent weer langszij: 3-3. Via strafschoppen trokken de manschappen van Mario Verlijsdonk aan het langste eind: 5-6.

De winst in Oploo leverde blije gezichten op in het NWC-kamp. De laatste weken vielen de resultaten en het spel tegen en daarom zetten coach Verlijsdonk en zijn staf de ploeg deze week flink op scherp. Vanmiddag leverde een zich herpakkend NWC een behoorlijke partij af tegen de moedige derde klasse D-koploper, die zeer goed omsprong met de kansen en zich niet zomaar aan de kant liet zetten.

De eerste mogelijkheid was voor de gasten, via middenvelder Mark Bosch. Zijn kopbal ging over uit een getoucheerde voorzet van Menno Janssen. Al in de vijfde minuut moest NWC echter alweer een tegentreffer slikken, toen Daan Verberk bij de tweede paal via het hoofd van NWC-captain Martijn Henst raak schoot: 1-0. Wat volgde waren enkele moeizame minuten, waarin Excellent zelfs op 2-0 had kunnen komen maar NWC enkele keren ontsnapte. Kansen waren er vervolgens wel voor de Astense equipe, die dreigend werden via een krul van Arne van Geffen en een kopbal van Leon van den Bosch die beide niets opleverden.

De beste mogelijkheid kreeg NWC na een half uur spelen, toen Youri van Brussel een te korte terugspeelbal onderschepte en vervolgens ook goalie Noud van der Stoel omspeelde, maar de sluitpost was net op tijd terug om de poging van de uit evenwicht geraakte Van Brussel te pareren. Gaandeweg het eerste bedrijf had NWC veelvuldig balbezit en werd er steeds meer druk uitgeoefend op de thuisclub, die in minuut 37 de gelijkmaker incasseerde. Jeroen van Deursen werd na een individuele actie neergelegd in het zestienmetergebied, waarna scheidsrechter Schelsema naar de stip wees. Van Geffen ging koeltjes om met de buitenkans en zette de 1-1 op zijn naam. De gasten speelden heel behoorlijk, maar hadden het niet gemakkelijk op het zompige hoofdveld in Oploo.

Wippertje

Na rust was NWC opnieuw de dominerende partij, maar moest men waken voor de snelle tegenaanvallen van Excellent, dat regelmatig teveel bewegingsruimte kreeg van een verder heel behoorlijk voetballend NWC. Mogelijkheden waren er voldoende. Zo kwam Ruud Leenen een teenlengte tekort om bij de tweede paal een wippertje van Van Deursen binnen te werken en plofte een vrije trap van de weer herstelde invaller Tijs van Tilburg bijna binnen via de vuisten van Van der Stoel.

Toch lukte het NWC niet om de voorsprong te grijpen en viel in minuut zestig zelfs de 2-1 voor Excellent. Wederom braken de oranje-zwarten gevaarlijk door en kreeg Timo Cornelissen zelfs vrije doortocht richting het Astense doel, waarna hij keeper Gijs Brüsewitz verschalkte: 2-1. Het betekende overigens wel het laatste wapenfeit van de Oploose spits, die tijdens het juichen een hamstringblessure opliep en moest worden gewisseld. NWC bleef van zich afbijten en zag dat een streep van Martijn Ghielen uit de hoek werd geranseld door Van der Stoel. Meer geluk had Van Deursen vervolgens. Vanaf de binnenkant dribbelde de aanvaller naar links, snelde langs meerdere opponenten en met een subtiele voetbeweging zorgde hij voor de terechte gelijkmaker: 2-2.

In de slotfase liet de in het veld gekomen Robin Rijnders van zich horen. Eerst stompte Van der Stoel een vrije trap van verre afstand, genomen door de ingevallen middenvelder, uit de kruising maar kort daarna capituleerde de doelman alsnog toen NWC-verdediger Leon van den Bosch een voorzet van Rijnders binnenkopte: 2-3. De leuke bekerclash naderde het einde en NWC leek de volgende ronde binnen te hebben. Totdat diep in blessuretijd een foutje van Brüsewitz, die de bal niet voldoende kon wegstompen uit een laatste alles-of-niets-vrije trap van Excellent, werd afgestraft. Mark Thomassen, die kort daarvoor de aanvoerdersband had overgenomen van Teun Verberk, knalde de 3-3 tegen de touwen en dus mochten beide elftallen gaan aanleggen vanaf de strafschopstip.

Daarin werd Brüsewitz de held van de bezoekers. Hij pakte de penalty’s van Thijn Cornelissen en de laatste van Benny Lenkens, nadat aan Astense kant alleen Damon Claessens had gemist. NWC won derhalve met 5-6 via strafschoppen en gaat verdiend verder in het bekertoernooi, maar minstens zo belangrijk is dat het aan instelling en werklust vanmiddag zeker niet ontbrak. Nu nog de gemakkelijk weggegeven tegendoelpunten in de toekomst zien te voorkomen en dan moet NWC weer meer punten gaan pakken. Zondag nemen de oranjehemden het op een leeg sportpark ’t Root op tegen nummer vijf Mierlo-Hout.

Opstelling NWC: Gijs Brüsewitz, Menno Janssen (85’ Damon Claessens), Ruud Leenen, Leon van den Bosch, Martijn Henst, Martijn Ghielen, Mark Bosch (46’ Douwe Hurkmans), Arne van Geffen (46’ Tijs van Tilburg), Daan Hendrix (69’ Robin Rijnders), Jeroen van Deursen en Youri van Brussel.