Hans​ Rijnders tussen zijn dopjes en blikken. (Foto: Hein van Bakel)

Dopjes sparen voor het goede doel

donderdag 31 juli 2014 - 14:19|Jeroen van de Nieuwenhof

ASTEN - Bie​rdoppen, flesdoppen en blikjes, terwijl veel mensen ze weggooien, probeert Hans Rijnders uit Asten er juist zoveel mogelijk te verzamelen. Dat doet hij om geld in te zamelen voor diverse goede doelen uit de regio. Aan het eind van het jaar hoopt hij 5000 kilo aan dopjes en blikjes bij elkaar te krijgen, maar zijn uiteindelijke doel ligt nog veel hoger.

Han​s Rijnders (54) uit Asten speelde al langer met het idee om zich in te zetten voor het goede doel, maar pas toen hij herstellende was van twee herseninfarcten besloot hij er echt werk van te maken. "Ik zag om me heen dat er armoede was en ouderen die steeds meer vereenzaamden, terwijl aan de andere kant de jeugd het doodnormaal vindt om een paar mobieltjes te hebben." Daar kwam nog bij dat Rijnders door zijn ziekte opeens veel vrije tijd had, iets wat hij niet gewend was. "Ik was jeugdtrainer bij diverse clubs in de regio en stond meerdere avonden en in het weekend op het voetbalveld. Opeens was dat weg."

Regionale doelen

"Ik zag op st​raat veel troep liggen en dacht, daar moet ik iets mee doen. Ik heb daarom vrienden gevraagd om bierdopjes te gaan verzamelen. Toen dat begon te lopen, ben ik via Facebook verder gaan uitpluizen en heb ik cafés en restaurants aangeschreven", aldus de Astenaar, die zowel bierdopjes als plastic doppen inzamelt. Het plastic gaat naar een kennis van Hans Rijnders, die met de doppen geld bijeen probeert te krijgen voor begeleidingshonden. De bierdoppen en ook blikjes gaan naar regionale doelen die hij zelf heeft uitgekozen.
Voor Rijnders is het regionale karakter belangrijk. "Een organisatie als Kika is een mooi doel, maar het is zo groot. Ik denk dat er hier ook genoeg goede doelen zijn." Op dit moment zamelt hij onder andere geld in om kinderen met een beperking op schoolreisje te laten gaan samen met kinderen van de basisschool. "Dat is tot nu toe een keer gelukt, in Venlo. Het is echt genieten om te zien hoe de kinderen met elkaar omgaan."

Materiële hulp

De g​oede doelen worden niet gesteund met geld, maar met spullen. Zo kocht Rijnders een spelcomputer voor de kinderafdeling van een ziekenhuis. Die spullen koopt hij bij winkels in de regio. Op die manier wil Rijnders iets doen tegen de terugloop van het aantal winkels in de regio, een doorn in het oog van de Astenaar.
Het aantal particulieren en bedrijven die dopjes en blik inzamelen voor Hans Rijnders, groeit gestaag. Op dit moment staat de teller op zo'n 40 horecabedrijven en 250 gezinnen. "Er is zelfs een vrouw in Zoetermeer die daar dopjes ophaalt. Een keer in de twee maanden komt ze naar haar familie in Helmond en neemt ze de dopjes voor me mee."
Rijnders' doel voor dit jaar is om 5000 kilo aan bierdopjes in te zamelen. Dat moet groeien naar 50.000 kilo over een paar jaar. Zijn ultieme doel is om iets te doen tegen de bezuinigingen in de zorg. "Het zou mooi zijn als ik met het inzamelen iemand voor de zorg kan behouden, die vanwege de bezuinigingen eigenlijk zijn baan zou verliezen."

Bewust​wording

Naast het steunen van goede doelen, wil Rijnders bereiken dat met name jongeren anders gaan denken over afval. "Ik wil laten zien dat je met niets iets kunt doen. Laatst kreeg ik van iemand 20 dopjes. Dat is misschien niet veel, maar het is belangrijk dat mensen erover nadenken. Ik hoop dat de die jeugd dit verhaal leest, leert dat ze beter blikjes kunnen bewaren dan ze op straat te gooien."
Sinds kort is het inzamelen van Rijnders ook nog eens uitgebreid met Douwe Egberts-zegels. "Mijn kinderen waarschuwen me wel eens dat ik aan mijn gezondheid moet denken. Maar als je niks doet, blijf je maar achter de geraniums zitten. Ik ben een perfectionist en wil alles eruit halen wat erin zit."

Voor wie nog dopjes heeft voor Hans Rijnders: hij is te bereiken via rijnders7@msn.com.

Gerelateerde nieuwsberichten

Heusdense kerk viert 100-jarig bestaan HEUSDEN - De kerk in Heusden bestaat honderd jaar, tijd voor een feestje. Maar ook zeker tijd voor een terugblik. In de herfst van 1911 wordt in Heusden een biljet... 21 oktober 2021 - 13:46
Koepelkerkconcert afgelast LIEROP - Vanwege persoonlijke omstandigheden kan het Koepelkerkconcert dat voor vrijdagavond 22 oktober in de Lieropse kerk staat gepland, helaas geen doorgang vinden. Indien het concert op een latere datum... 21 oktober 2021 - 12:24
Muziekvereniging Jong Nederland Asten breidt uit ASTEN – Muziekvereniging Jong Nederland Asten vernieuwt haar aanbod. Zo komen er enkele muziekopleidingen bij en krijgen bestaande een nieuw tintje. Daarmee kan ook de jeugd vanaf 4 jaar voortaan... 23 september 2021 - 17:09
Hermes herstelt buslijn 320 bij voldoende passagiers ASTEN - Als het aantal reizigers voldoende toeneemt, wordt buslijn 320 tussen Asten en Helmond weer in ere hersteld. Die belofte doet vervoerder Hermes aan de gemeente. Buslijn 320 die... 23 september 2021 - 17:02
Mary-Nell van de Ven-Schriks lijsttrekker Algemeen Belang ASTEN - Mary-Nell van de Ven-Schriks is de nieuwe lijsttrekker van Algemeen Belang. Leden van de Astense coalitiepartij stemden vorige week unaniem in met haar voordracht. Eerder leek Van de... 23 september 2021 - 17:00
Het rondje Nederland zit er bijna op NIJMEGEN/ASTEN – Na twee maanden is het einde in zicht: Joop en Angela hebben hun ‘rondje Nederland’ er bijna opzitten. Ze deden dit allemaal om geld op te halen voor... 23 september 2021 - 16:57