Voorafgaand aan de training worden rek- en strekoefeningen gedaan. (Foto: Hein van Bakel)
Voorafgaand aan de training worden rek- en strekoefeningen gedaan. (Foto: Hein van Bakel)

NWC wil wandelvoetbal verder uitbreiden: ‘Na afloop donkerrood gezicht’

Algemeen 453 keer gelezen

ASTEN - Gezond én gezellig. Het wandelvoetbal bij NWC trekt wekelijks een trouwe groep sportievelingen naar sportpark ‘t Root. Losse flodders of een fluwelen trap, dat maakt niets uit, zoals ook de conditie niet doorslaggevend is. Voor ieder is er wat wils. “En hoe meer mensen hoe gezelliger, toch?”

door Maarten Driessen

Iedere donderdag even voor tien uur verzamelt de groep ‘wandelvoetballers’ zich op sportpark ‘t Root. De ochtend begint altijd met een stevige bak koffie. Tijd voor een praatje, rustig omkleden en daarna het veld op.

‘In dat uurtje loopt iedereen toch een kilometer of vijf’

Zo gaat het al zeker vijf jaar lang. De traditie werd leven ingeblazen door clubman Jan Mennen. “Ik wilde iets voor met name de ouderen organiseren. Daar had je toen eigenlijk nog niets voor. En landelijk werd het ‘walking football’ steeds meer bekend”, aldus Mennen. 

Hij besloot een lokale tak van het wandelvoetbal op te richten. En sindsdien leidt hij wekelijks de trainingen. “We zijn nu met een twintigtal voetballers. We doen een warming-up, wat pass- en trapoefeningen en afsluitend een partijtje. Bij de oefeningen geldt: alles tot aan kniehoogte. Er wordt bijvoorbeeld niet gekopt.”

De term ‘wandelvoetbal’ strooit wellicht wat zand in de ogen: het gaat er wel degelijk fanatiek aan toe. “In dat uurtje loopt iedereen toch een kilometer of vijf. Als we eenmaal zijn begonnen, dan blijven we ook aan de gang. Maar ik heb er ook mensen bij van bijna 80 jaar, die pakken tussendoor even rust. Iedereen kan op zijn eigen tempo en niveau meedoen.”

Donkerrood gezicht

Eén van die trouwe wandelvoetballers is Gerard van der Loo. Alweer zo’n anderhalf jaar sluit hij wekelijks aan. “Ik heb heel mijn leven gevoetbald. Het is mijn grootste hobby, zowel het zelf spelen als voetbal kijken”, zegt Van der Loo. 

Toen hij nog fulltime werkte, was aansluiten bij het wandelvoetbal nog niet mogelijk. Maar dat veranderde toen hij minder ging werken. “Ik vind het heel fijn om te doen. Je kunt het zo inspannend maken als je zelf wil. Het moet raar lopen als ik er een keer niet bij ben, maar dat geldt eigenlijk voor iedereen die meedoet. Dat geeft wel aan hoe populair het is.”

Van der Loo voelt het wel als hij er een ochtendje wandelvoetbal heeft opzitten. “Je mag niet rennen maar kunt zoveel bewegen als je wil. Na afloop sta ik met een donkerrood en bezweet gezicht. Je hebt dan echt het gevoel dat je iets goed hebt gedaan.”

‘Na afloop nemen we samen heel Asten door’

Maar het sociale aspect is volgens hem minstens zo belangrijk. De koffie gaat niet alleen voorafgaand aan de training rond, eenmaal onder de douche uit wordt er ook mee afgesloten. “We nemen dan samen heel Asten door. We bespreken bijvoorbeeld wat er in de krant heeft gestaan. Het is echt heel gezellig.” 

De koffie gaat regelmatig met gebak gepaard, want verjaardagsfeestjes worden ook bij het wandelvoetbal gevierd.

Evenals trainer Mennen hoopt Van der Loo dat de groep nog wat groter wordt. “Het niveauverschil is heel erg groot. Sommigen hebben nog nooit gevoetbald, anderen zoals ik hun hele leven. Als we wat meer man hebben, dan kunnen we het beter verdelen.” En plek is er genoeg, aldus Mennen: “Hoe meer mensen hoe gezelliger, toch?”

Lezers die graag een keer proeftrainen, kunnen contact opnemen met Mennen (06-47282851) of Van der Loo (06-22747916).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant