Kinderen van basisschool Voordeldonk kijken naar de voorstelling De Witte Bizon. (Foto: Hein van Bakel)
Kinderen van basisschool Voordeldonk kijken naar de voorstelling De Witte Bizon. (Foto: Hein van Bakel) Hein van Bakel

‘Uniek dat alle basisscholen zo samenwerken’

Algemeen 1.499 keer gelezen

ASTEN/SOMEREN - Alle basisscholen in de gemeenten Asten en Someren behandelen de komende zes weken het thema ‘Anders zijn’. En dat is uniek, zegt initiatiefnemer stichting Cuvosa. “De scholen werken heel effectief samen.”

door Maarten Driessen

Stichting Cuvosa, dat staat voor Culturele Vorming Asten-Someren, stelt zichzelf als doel cultuur breed onder de aandacht van basisscholieren te brengen. De stichting bestaat uit voormalig docenten en huidig docenten met culturele vorming in hun lespakket. 

Vers in het geheugen ligt het project ‘Lang leve planeet aarde’, waarbij vorig jaar uitgebreid met Museum Klok & Peel in Asten werd samengewerkt. Daar gingen scholen afwisselend met het thema duurzaamheid aan de slag.

Vooroordelen

Een geslaagd project dat opvolging verdiende, die werd gevonden binnen het thema ‘Anders zijn’. Deze week kregen de eerste basisschoolkinderen in dat kader een toneelvoorstelling voorgeschoteld. 

Zoals aan de Voordeldonk, waar kinderen uit groep 7-8 het stuk ‘De Witte Bizon’ zagen. “Het was echt fantastisch”, zegt Ineke Eijsbouts van Cuvosa na afloop. “Er kwamen veel vooroordelen aan bod en de kinderen hebben echt constant goed geluisterd. Krijg dat maar eens voor elkaar, daar heb je talent voor nodig.”

‘Elke school krijgt de vrijheid om het thema groot of klein in te vullen’

De komende zes weken genieten alle scholieren zo van een voorstelling op maat. Er zijn speciale stukken voor de groepen 1-2, 3-4, 5-6 en dus 7-8. “Eerder hielden we ruggenspraak met de docenten met culturele vorming in hun lespakket. Zij vormen onze ingangen bij de diverse scholen. Zo zijn we bij dit thema uitgekomen.” 

Het blijft echter niet bij de voorstellingen alleen. “Elke school krijgt de vrijheid om het thema groot of klein in te vullen. De Week van de Lentekriebels komt er bijvoorbeeld aan, daar zou je het mee kunnen combineren”, zo doet Eijsbouts alvast een suggestie. “Maar ook tijdens lessen zoals aardrijkskunde en geschiedenis kan het aan bod komen.”

Wat dat ‘anders zijn’ dan precies betekent, is dus aan de scholen zelf. Zoals Cuvosa altijd voor breed te interpreteren onderwerpen kiest. 

Maar de synergie die zich tussen de scholen ontvouwt, doet Eijsbouts deugt. “We hebben voor het eerst digitaal vergaderd, waarbij iedereen ideeën kon inbrengen die andere scholen weer konden overnemen. Er wordt echt heel effectief samengewerkt. Dit houden we er daarom in, want het betaalt zich echt uit.”

Eijsbouts benadrukt hoe uniek het is, dat álle basisscholen in de gemeenten Asten en Someren op hetzelfde moment hetzelfde thema behandelen. “We houden vast aan dat idee. Voor te contracteren toneelgroepen is dat bijvoorbeeld fijn, omdat ze dan alles achter elkaar kunnen doorspelen. En voor ons is dat weer aantrekkelijker qua kosten.”

Gezamenlijke opening?

Met het huidige project nog in volle gang, gaat de blik ook alvast naar volgend jaar. “Daar zijn we nu al mee bezig. We zullen wederom dezelfde werkwijze hanteren.” 

Al heeft Cuvosa nog één grote droom: een gezamenlijke opening van projecten. “Bijvoorbeeld op de Markt in Asten. Maar dat is iets voor de toekomst.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant