Stockfoto.
Stockfoto.

Astense huiseigenaren betalen bijna 1.000 euro aan lokale woonlasten

Algemeen 1.267 keer gelezen

ASTEN - De woonlasten voor huiseigenaren in de gemeente Asten zijn dit jaar met 5 procent gestegen. Daarmee betalen eigenaren een kleine 1.000 euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. 

door Maarten Driessen

De woonlasten zijn daarmee ongeveer gelijk aan die van huiseigenaren in de gemeenten Someren (950 euro, 6 procent stijging) en Deurne (994 euro, 3 procent stijging). In Helmond zijn eigenaren met 892 euro (8 procent stijging) een stuk minder kwijt, in Gemert-Bakel betalen zij met 1.090 euro (6 procent stijging) juist wat meer.

De stijging in Asten is in lijn met het landelijke gemiddelde: 5,9 procent. En ook het gemiddelde bedrag komt aardig overeen. Zo becijfert Vereniging Eigen Huis een som van 951 euro voor huiseigenaren met een meerpersoonshuishouden, ietsje lager dus dan 996 euro die Asten noteert.

Hogere ozb

Vereniging Eigen Huis houdt er tevens rekening mee dat de onroerende zakenbelasting (ozb) in de komende jaren fors kan gaan stijgen. Deze vormt samen met de afvalstoffenheffing en de rioolheffing de gemeentelijke woonlasten. 

‘Door een nieuwe systematiek van het gemeentefonds verwacht ruim 80 procent van de gemeenten in 2026 en 2027 flinke tekorten op de begrotingen. We vrezen daardoor forse ozb-verhogingen en roepen het toekomstige kabinet op om deze lastenstijging voor huiseigenaren te voorkomen’, aldus Vereniging Eigen Huis. 

Een zorg die inderdaad breed leeft, óók in Asten. Zo nam de lokale politiek vorige week nog unaniem een motie aan waarin het college van B en W wordt opgeroepen de zorgen binnen regionale overleggen te delen én als gemeente aan te sluiten bij het actiecomité Raden in Verzet. ‘Zonder geld geen gemeente’, zo luidt het credo van de raad. 

‘Vanaf 2026 dreigen heel veel gemeenten, zo ook de onze, niet in staat hun begrotingen structureel sluitend te krijgen. Gemeenten zullen onvermijdelijk zeer ingrijpende en zichtbare bezuinigingen moeten doorvoeren. Naast verschraling van lokale voorzieningen heeft dit ook grote gevolgen voor de aanpak van grote maatschappelijke opgaven, zoals woningbouw, criminaliteitsbestrijding en de energietransitie’, zo schrijven de partijen in het voorstel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant