De A67 staat al jaren op de nominatie om te worden verbreed. (Foto: Bram van Oosterhout)
De A67 staat al jaren op de nominatie om te worden verbreed. (Foto: Bram van Oosterhout)

Asten wil garantie van MRE dat ook híér in mobiliteit wordt geïnvesteerd

Algemeen 1.285 keer gelezen

ASTEN - Politiek Asten vindt het geen probleem om te betalen voor mobiliteitsinvesteringen in en rondom Eindhoven. Maar, dan moet er op termijn ook híér worden geïnvesteerd. Die boodschap kreeg wethouder Leon van de Moosdijk dinsdagavond mee van de gemeenteraad. “Het is echt tijd voor actie.”

door Maarten Driessen

In totaal vraagt de Metropoolregio Eindhoven (MRE) zo’n 8,5 ton van de gemeente Asten. Deze wordt geïnvesteerd in (de omgeving van) station Eindhoven Centraal en een maatregelenpakket voor snelweg A2. Veel geld, dat dus niet in Asten of de Peel landt. 

“We snappen heel goed dat niet alles tegelijk kan, en dat er met het busstation in Eindhoven wordt begonnen. We hebben daar minimale baat bij, maar je moet ergens beginnen”, toonde Ilse van Oosterhout (VVD) zich dinsdag begripvol. Maar: “Er staat niets op papier over wederkerigheid. Hoe weten we of er straks ook in onze regio wordt geïnvesteerd én of de rest dan meebetaalt?

Eerder was voorzitter van de MRE, burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem, op bezoek in Asten om over het onderwerp te praten. Daniël van Schijndel (CDA) vond dat een ‘buitengewoon goed gesprek’. 

Toch is ook hij nog niet gerustgesteld. “We willen een signaal afgeven dat er nu ook wat moet gebeuren aan de oostzijde van de MRE-regio. Dit is een van de grote aandachtspunten in de komende periode en de jaren die volgen. Het is echt tijd voor actie.”

Niet goed bereikbaar

De volledige raad kwam daarom met een unaniem voorstel: het college van B en W werd opgeroepen de lokale zorgen binnen het MRE-verband kenbaar te maken. Daarbij is de inzet dat binnen het tweede maatregelenpakket, dat later dit jaar aan de orde komt, ook híér wordt geïnvesteerd. 

“Want onze regio is nu niet goed bereikbaar, dat moge duidelijk zijn. Vraag dat maar aan een willekeurige buspassagier of automobilist”, aldus Van Oosterhout.

Wethouder Leon van de Moosdijk (Mobiliteit) vond de oproep te billijken. “Dit zet kracht bij aan de gesprekken die we al binnen de MRE voeren, het voelt als een steun in onze rug. We hebben al veel te lang veel te weinig vanuit de regio gehoord. We hopen komende november met provincie en Rijk gezamenlijke afspraken te kunnen maken, waarbij heel nadrukkelijk de wens op tafel ligt dat zij gaan meebetalen aan maatregelen aan deze zijde van de regio.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant