Nu kunnen auto's nog over de Markt rijden, maar dat wordt komende maand tijdelijk geschrapt. (Archieffoto: Hein van Bakel)
Nu kunnen auto's nog over de Markt rijden, maar dat wordt komende maand tijdelijk geschrapt. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Tijdelijk geen auto’s over de Markt in Asten

Algemeen 1.931 keer gelezen

ASTEN - Het is een van de langstlopende discussies in Asten: moet de Markt wel of niet autovrij? Voorstanders van een autovrije Markt worden binnenkort tijdelijk op hun wenken bediend. De gemeente start namelijk met een proef waarbij diverse straten verboden terrein worden voor gemotoriseerd verkeer.

door Maarten Driessen

De proef maakt onderdeel uit van het opstellen van een nieuwe Centrumvisie. In dat kader werd eerder onder inwoners een enquête uitgezet, waarbij onder meer werd gevraagd naar mogelijke autovrije zones. Het overgrote deel van de respondenten, 749 in totaal, pleitte daarbij voor een autovrije Markt. Maar ook een deel van de Prins Bernhardstraat en de Emmastraat komen daarvoor wat de respondenten betreft in aanmerking.

Reden voor de gemeente om een proefperiode in te stellen. Vanaf maandag 11 maart tot en met maandag 22 april wordt doorgaand gemotoriseerd verkeer in diverse straten geweerd. Daaronder dus de Markt, maar ook de Marktstraat, de Emmastraat (vanaf de Markt tot aan de Tuinstraat), de Burgemeester Frenckenstraat (ná de inrit van het parkeerdek bij de Albert Heijn) en de Prins Bernhardstraat (tussen het Eeuwig Leven Plein en ijssalon Bacio). 

‘Vóór en tijdens de verkeersproef tellen we de verkeersstromen in het centrum. Dat doen we door middel van telslangen die over de weg worden gelegd. Ook kijken we goed naar wat er daadwerkelijk buiten op straat gebeurt’, aldus de gemeente. Bovengenoemde straten blijven gedurende de proefperiode wel bereikbaar voor fietsers, laad- en losverkeer en hulpdiensten.

Paaltjes

Tijdens de proef worden extra parkeervlakken ingericht op de kop van de Emmastraat na bij het pand van de Rabobank. Aldaar worden de paaltjes omlaag gezet, zodat verkeer linksom om de boom terug kan rijden naar de Tuinstraat. Het parkeerdek van de Albert Heijn blijft wel bereikbaar.

En ook aan het Koningsplein gaan de paaltjes tijdelijk omlaag, zodat verkeer vanaf daar de Julianastraat in kan rijden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant