Vakantiepark de Strabrechtse Vennen in Someren. (Foto: Hein van Bakel)
Vakantiepark de Strabrechtse Vennen in Someren. (Foto: Hein van Bakel)

Toeristen betalen in Asten ietsje meer belasting, forse stijging in Someren

Algemeen 747 keer gelezen

ASTEN - Toeristen betalen dit jaar ietsje meer belasting als ze in de gemeente Asten verblijven. Dat blijkt uit onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl. De toeristenbelasting nam in Asten met een bescheiden 4 procent toe. Hoe anders is dat in de gemeente Someren, die een stijging van maar liefst 66,7 procent noteert.

Gemeentes kunnen lokaal belasting heffen op toeristische verblijven. Die bedragen kunnen dan ook flink verschillen. Koploper is bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam, waar je per nacht maar liefst 16,76 euro kwijt bent. 

Wat dat betreft zijn de belastingen in de Peel een stuk bescheidener. In de gemeente Asten nam het bedrag dit jaar met vier procent toe naar 2,34 euro per nacht. De gemeente Deurne hanteert hetzelfde bedrag als vorig jaar: 2,25 euro per nacht.

Forse stijger

De gemeente Someren behoort provinciaal tot de grootste stijgers. Na Drimmelen is er geen Brabantse gemeente die de toeristenbelasting zo fors omhoog gooide. Zo betalen toeristen nu 66,7 procent meer.

Die stijging verdient wel een nuance. Someren hanteerde voorheen namelijk een beduidend lager bedrag, want inclusief de stijging van 66,7 procent komt de toeristenbelasting nog altijd slechts op 2,25 euro per nacht uit, gelijk aan de gemeente Deurne en lager dan de gemeente Asten.

De drie zijn daarmee wel het duurste van de Peel: omringende gemeenten hanteren beduidend lagere bedragen. Zo vraagt Gemert-Bakel 1,55 euro per nacht, Helmond 1,50 euro per nacht en Geldrop-Mierlo 1,54 euro per nacht. In Laarbeek zijn toeristen zelfs helemaal geen toeristenbelasting kwijt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant