De entree van vakantiepark Prinsenmeer. (Foto: Hein van Bakel)
De entree van vakantiepark Prinsenmeer. (Foto: Hein van Bakel)

Gaskraan moet dicht: ‘Aan Prinsenmeer om mensen niet in de kou te laten zitten’

Algemeen 2.640 keer gelezen

ASTEN/OMMEL - De Oostappen Groep moet de gaskraan op vakantiepark Prinsenmeer in Ommel dichtdraaien. Doet het dat niet, dan legt de gemeente Asten een dwangsom van één miljoen euro op. Bewoners op het park vrezen daarom een barre winter. “Maar het is aan Prinsenmeer om mensen niet in de kou te laten zitten.”

door Maarten Driessen

Omdat de milieuvergunning van Prinsenmeer is ingetrokken, moet ook de gaskraan dicht. Peter Gillis zou de huidige bewoners op het park daarvoor hebben gewaarschuwd in een gesprek met de Belangenvereniging Recreanten De Peel. “Dat kan niet midden in de winter. We zitten in de stress en zijn angstig”, aldus de penningmeester van de Belangenvereniging tijdens een commissievergadering donderdagavond.

‘Dit bedrag is buitenproportioneel’

Of de gaskraan ook daadwerkelijk dichtgaat, hangt nog in het midden. “We kregen op 28 december te horen dat de gemeente voornemens is een dwangsom van één miljoen euro op te leggen. Daarop hebben we een zienswijze ingediend, want dat bedrag is buitenproportioneel. Dit slaat nergens op”, reageert Inge Gillis van de Oostappen Groep.

Ze hekelt dat de gemeente zich enerzijds coulant lijkt op te stellen richting de huidige bewoners, en anderzijds met deze forse dwangsom zwaait. Volgens haar mag de huidige propaangastank niet, maar oppert de gemeente als alternatief twee nieuwe, kleinere gastanks. “Dat leidt tot belachelijk hoge kosten. Daarbij moeten dan alle cv-ketels worden ontlucht, een hele operatie. En we mogen niet bij vaste objecten (de chalets, red.) binnen.”

Kortom, niet iets wat zomaar is gepiept. De gemeente gaf de Oostappen Groep daarvoor in eerste instantie twee weken. “We wachten de reactie op onze zienswijze af. Daarna zal er wel een definitief besluit volgen”, aldus Gillis.

Geen woningcorporatie

Tijdens de commissievergadering donderdagavond bevestigde burgemeester Anke van Extel-van Katwijk dat de propaantank dicht moet. “Er zijn andere manieren om de chalets van energie of gas te voorzien. De verantwoordelijkheid ligt bij Prinsenmeer om mensen niet in de kou te laten zitten”, aldus Van Extel-van Katwijk.

Eerder die dag zat ook de burgemeester met de Belangenvereniging om tafel. De vereniging hoopt nog altijd op coulance, op een oplossing die moet voorkomen dat bewoners op straat komen te staan. Uiterlijk 15 september moet iedereen op het park zijn vertrokken, zo besloot de gemeente eerder, anders krijgt de Oostappen Groep eveneens een dwangsom opgelegd.

Van Extel-van Katwijk benadrukte tijdens de commissievergadering nogmaals dat bewoners vooral zelf verantwoordelijk zijn om een nieuw onderkomen te vinden. “We zetten niemand de volgende dag op straat, maar we verwachten wel van mensen dat ze zelf initiatief nemen. Wij zijn geen woningcorporatie.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant