Het kunstwerk Uitwisseling stond jarenlang voor het voormalige gemeenschapshuis De Klepel in Asten.
Het kunstwerk Uitwisseling stond jarenlang voor het voormalige gemeenschapshuis De Klepel in Asten.

Kunstwerk ‘Uitwisseling’ keert niet terug in Astens straatbeeld

Algemeen 524 keer gelezen

ASTEN - Het kunstwerk ‘Uitwisseling’ keert niet terug in het Astense straatbeeld. Op verzoek van de erven van de kunstenares, Hanneke Mols-van Gool uit Goirle, is het werk vernietigd.

door Maarten Driessen

Het kunstwerk stond jarenlang bij het voormalige Astense gemeenschapshuis De Klepel. Het beeld werd in 1996 bij het toenmalige Stoa-gebouw geplaatst en gaf uitdrukking aan de diversiteit van mensen die dit toenmalige pand betraden. 

Diversiteit betreffende cultuur, nationaliteit, religie, huidskleur, leeftijd en geletterdheid, kortom, een ‘uitwisseling’ van mensen die elkaar daar konden ontmoeten.

In drie delen

Maar bij de realisatie van het nieuwe gemeenschapshuis ‘t Kwartier werd het kunstwerk verwijderd. 

‘De restauratie- werkzaamheden zouden altijd zichtbaar blijven’

Even werd gedacht dat het direct was vernietigd, maar navraag bij de gemeente leerde dat het kunstwerk op de gemeentewerf was neergelegd. Weliswaar niet als één geheel, maar in drie delen. 

Wethouder Janine Spoor noemde het verwijderen van het kunstwerk iets ‘dat nooit had mogen gebeuren’. “Dat het kunstwerk in diverse delen voor afvoer gereed is gemaakt, betreur ik als wethouder ten zeerste”, aldus Spoor in augustus vorig jaar.

Hoop

Toch gloorde er nog even hoop. De gemeente zou bekijken of herstel en herplaatsing mogelijk was. Tevens zou daarvoor contact worden opgenomen met de erven van de maakster, Hanneke Mols-van Gool uit Goirle. “We hebben inmiddels contact gehad met de erven. Het werk zou gerestaureerd kunnen worden, maar die werkzaamheden blijven dan altijd zichtbaar”, reageert een gemeentewoordvoerder. 

De erven hakten daarom de knoop door. “Ze hebben nadrukkelijk aangegeven dat zij het kunstwerk in zijn geheel vernietigd willen hebben. Dit om te voorkomen dat het beeld niet in zijn originele staat of niet in zijn geheel is terug te zien en te herleiden is naar de kunstenares.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant