Prinsenmeer ligt er momenteel verlaten bij.
Prinsenmeer ligt er momenteel verlaten bij.

Bewoners Prinsenmeer willen gesprek met Peter Gillis: ‘Al onze spaarcentjes zitten hierin’

Algemeen 8.528 keer gelezen

OMMEL - Bewoners en recreanten op vakantiepark Prinsenmeer, samengevoegd in de Belangenvereniging Recreanten De Peel, willen in gesprek met campingbaas Peter Gillis. De vereniging doet een oproep voor een open dialoog met als inzet een vruchtbare samenwerking. 

door Maarten Driessen

Aanleiding is de sluiting van Prinsenmeer door de gemeente Asten. Die maakte recreatie afgelopen december al onmogelijk en ook de bewoners op het park moeten uiterlijk 15 september aanstaande vertrekken.

‘Het is altijd door de gemeente gedoogd, sommigen staan zelfs bij de gemeente ingeschreven’

Zeker dat laatste heeft voor de nodige onrust gezorgd. “We moesten via de media vernemen dat we het park moeten verlaten. Dat zorgde voor grote paniek”, zegt een woordvoerder van de Belangenvereniging, die momenteel zo’n 100 leden telt. “Inclusief partners en kinderen vertegenwoordigen we daarmee zo’n 250 recreanten en bewoners.”

Volgens de woordvoerder kwam het tot op heden - ondanks herhaalde verzoeken - niet tot een gesprek met eigenaar van de Oostappen Groep Peter Gillis. “We hebben het een aantal keer geprobeerd maar dat gesprek vond voorlopig nog niet plaats. We hebben aangegeven dat we boos zijn, al onze spaarcentjes zitten hierin. Maar we willen vooral samenwerken”, aldus de woordvoerder. 

Frustratie wegnemen

De Belangenvereniging stelt dat een gesprek heel wat frustratie kan wegnemen. De vereniging hoopt vooral dat het park snel kan worden heropend, desnoods met een andere eigenaar. ‘Onze inzet gaat verder dan het heden: het dient ook het welzijn van onze leden in de toekomst. Daarom roepen we op tot betrokkenheid bij de gesprekken om een constructieve bijdrage te leveren aan het proces’, zo schrijft de vereniging in een persbericht. 

En: ‘Mocht Peter Gillis niet bereid zijn tot een overleg, dan behouden wij ons het recht om ons eigen pad uit te stippelen en ons in te dekken voor toekomstige ontwikkelingen.’ Gillis zelf heeft vooralsnog niet gereageerd.

Stap in goede richting

Dat de huidige bewoners op het park een maand of acht krijgen om iets nieuws te zoeken, is volgens de woordvoerder van de Belangenvereniging een stap in de goede richting. Maar ook niet meer dan dat. “Het lijkt lang, maar met de huidige woningnood is het alsnog geen doen. Ik kan wel honderd schrijnende gevallen opnoemen. Mensen die hier al 37 jaar wonen, van hun oude dag genieten en straks naar het bejaardenhuis moeten. Mensen die vrij recent nog een ton in een chalet hebben gestopt en nu moeten vertrekken. De voorbeelden zijn legio.”

‘Anders staan er straks gezinnen letterlijk op straat’

Daarbij irriteert het de woordvoerder dat de gemeente steevast van illegale bewoning spreekt. “Dat stoort me heel erg. Het is altijd door de gemeente gedoogd, sommigen staan zelfs bij de gemeente ingeschreven. Daarbij hebben negen bewoners per brief expliciet toestemming gekregen.” 

Maar anderzijds weet ook hij dat bewoning volgens de regels niet is toegestaan. “Daarom is iedereen ook wel op zoek naar iets anders. Er wordt naar de mogelijkheden gekeken. Maar het segment waarbinnen moet worden gezocht, daar zijn helemaal geen woningen beschikbaar. Dus daar zal de gemeente bij moeten helpen, anders staan er straks gezinnen letterlijk op straat.”

De Belangenvereniging gaat komende donderdag in gesprek met burgemeester Anke van Extel-van Katwijk van de gemeente Asten. Diezelfde avond spreekt de vereniging in tijdens een commissievergadering.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant