Conservator Rainer Schütte (l) van Museum Klok & Peel met schenker van het klokje Kees Herder.
Conservator Rainer Schütte (l) van Museum Klok & Peel met schenker van het klokje Kees Herder.

Nieuwe aanwinst voor Museum Klok & Peel

Algemeen 2.209 keer gelezen

ASTEN - Museum Klok & Peel is weer een bijzonder exemplaar rijker. Een klokje, kort voor de Tweede Wereldoorlog gegoten, was waarschijnlijk bestemd voor hofbeiaardier van koningin Wilhelmina Jacob Vincent. “Dit klokje is in alle opzichten een aanwinst.”

Het is gebruikelijk dat aan een klok de klokkengieter is verbonden, maar dat er ook een link is met de beiaardier die de opdracht gaf, is volgens conservator van Klok & Peel Rainer Schütte heel bijzonder. Het betreft een klokje dat kort voor de Tweede Wereldoorlog werd gegoten, waarschijnlijk in opdracht van beiaardier Jacob Vincent. 

‘Het gaat altijd om de kwaliteit en het bijbehorende verhaal’

Niet de minste. Vincent was hofbeiaardier van koningin Wilhelmina en beiaardier van het Paleis op de Dam, de Westertoren en de Munttoren in Amsterdam, van Weesp, Monnikendam en het kasteel Nijenrode in Breukelen. Hij speelde feestconcerten bij de geboorte van de prinsessen Juliana (1909) en Beatrix (1938) die duizenden toehoorders trokken. 

Ook tekende hij in 1927 voor een iconische carillonbespeling, die via Philips’ experimentele kortegolfzender PCJJ te horen was tot in het toenmalige Nederlands-Indië toe. Dat leidde daar in die tijd tot een golf van ontroering.

Henri Fritsen

Vincent bouwde een goede relatie op met klokkengieter Henri Fritsen van het voormalige Petit & Fritsen in Aarle-Rixtel, die in 1939 begon met het gieten van gestemde beiaardklokken. In datzelfde jaar wilde Vincent de kundige Gieter ook de Hemony-beiaard van het Paleis op de Dam laten restaureren. 

Petit & Fritsen zou twee klokjes uit 1699 vergieten tot nieuwe klokken, maar de gemeente Amsterdam wilde de historische klokjes niet kwijt. Er moesten met spoed twee nieuwe klokken komen. Op 1 maart 1940 moesten ze klaar zijn vanwege het 40-jarig jubileum van Jacob Vincent. Petit & Fritsen leverde op tijd.

Het nieuwste museumstuk van Klok & Peel overleefde wonderwel de Tweede Wereldoorlog en krijgt nu dus een plekje in Asten. Schenker is Kees Herder uit Rijswijk, die het klokje jaren geleden in België kocht en vindt dat het beter op zijn plek is in Asten dan bij hem thuis. 

Conservator Rainer Schütte: “Wij krijgen vaker objecten aangeboden, maar kunnen lang niet alles aannemen. Het gaat altijd om de kwaliteit van een object en het bijbehorende verhaal. Daar moet je als museum iets mee kunnen. Dit klokje is in alle opzichten een aanwinst voor Museum Klok & Peel.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant