De coalitiepartijen pleiten ervoor de volumeknop wat omlaag te zetten. (Archieffoto: Bram van Oosterhout)
De coalitiepartijen pleiten ervoor de volumeknop wat omlaag te zetten. (Archieffoto: Bram van Oosterhout)

Aandacht voor gehoorschade in Asten: ‘Zet volume wat zachter’

Algemeen 548 keer gelezen

ASTEN - Kan het volume bij festivals en in de kroeg een tandje zachter? Die vraag stellen de coalitiepartijen CDA, VVD en Samen voor Asten nu het aantal gevallen van gehoorschade landelijk toeneemt. De partijen willen niet met de vinger wijzen, maar roepen het college van B en W wel op hier meer aandacht aan te besteden.

door Maarten Driessen

Steeds vaker melden Nederlanders problemen met betrekking tot tinnitus (voortdurende oorsuizen) en andere vormen van schade zoals gehoorverlies en overgevoeligheid voor geluid. In Asten is dat ongetwijfeld niet anders, zo denken de coalitiepartijen, die daarom aan de bel trekken.

“Cijfers laten luid en duidelijk zien dat dit een van de grotere gezondheidsvraagstukken is die de komende jaren in onze samenleving gaat spelen. Eenieder die te maken heeft met tinnitus weet ook: er is geen remedie. We willen vooral een gesprek hierover op gang te brengen”, zegt raadslid Daniël van Schijndel (CDA).
Lees hieronder verder

Gehoorschade zou met name worden veroorzaakt door (te) luide muziek. Met name onder jongeren, van wie ruim de helft van de 12 tot en met 18-jarigen risico loopt hier problemen mee te krijgen. Althans, volgens cijfers van de landelijke Gezondheidsraad van vorig jaar.

‘Het beste is om de geluidsknop zachter te draaien’

“Mensen nemen ook zelf maatregelen en schaffen steeds vaker gehoorbescherming aan. Bijvoorbeeld oordoppen op maat om mee te nemen naar een concert of festival. Dat is prima en dat moeten we vooral verder stimuleren, maar tegelijkertijd zou je ook kunnen zeggen dat dat de omgekeerde wereld is”, vindt van Schijndel, die daarom de krachten bundelt met coalitiepartners VVD en Samen voor Asten.

Geen ‘schuldigen’

De drie partijen benadrukken dat ze geen ‘schuldigen’ willen aanwijzen. “Het beste, wat ook wordt geadviseerd door specialisten en het RIVM, is natuurlijk om de geluidsknop zachter draaien. We willen echter niet met vingers gaan wijzen of meteen harde maatregelen nemen. We willen vooral bereiken dat het college dit onderwerp gaat aansnijden en organisatoren van evenementen in Asten gaat wijzen op hun verantwoordelijkheid.”

Ook wordt verzocht het gesprek aan te gaan met lokale horecaondernemers.

‘De schade kan tot ergere problemen zoals stress en gezondheidsklachten leiden’

Tijdens een raadsvergadering komende dinsdag dienen de drie partijen daarom een gezamenlijke motie in waarin het college tot bovenstaande wordt opgeroepen.

‘Lokale audiciens bevestigen het beeld dat het aantal personen (met name jongeren) met gehoorproblemen toeneemt. Ook door veelvuldig gebruik van muziekspelers. De schade die wordt aangericht kan leiden tot ergere problemen zoals stress of andere gezondheidsklachten’, aldus de drie.

Landelijk convenant

Een andere aanleiding voor de motie is het landelijke convenant dat demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten Ooijen recent met de horeca afsloot. Een mooie gelegenheid om ook lokaal actie te ondernemen, zo vinden de coalitiepartijen.

Van Schijndel: “Het moment is nu. Laten we ervoor zorgen dat jongeren, of eigenlijk iedereen, kan blijven genieten van een feestje met muziek, maar zónder daarbij permanente gehoorschade op te lopen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant