De 25-jarige bent lijdt vermoedelijk aan een ernstige vorm van longcovid.
De 25-jarige bent lijdt vermoedelijk aan een ernstige vorm van longcovid.

Longcovid zet leven van Benthe op zijn kop: ‘Kon daglicht niet meer verdragen’

Algemeen 658 keer gelezen

ASTEN - Vrolijk en energiek, maar beetje bij beetje maakte vermoeidheid zich meester van Benthe (25). De Astense zag haar perspectief naar mate de tijd vorderde steeds verder verslechteren. De vermoedelijke oorzaak? Longcovid. Een behandeling in Amerika moet daarom uitkomst bieden.

door Maarten Driessen

De 25-jarige Benthe stond vol in het leven. Een leuke vriend met wie ze net was gaan samenwonen, uitdagend werk, sportief en vaak op pad met vrienden en vriendinnen.
Lees hieronder verder

Vermoeidheid belemmerde haar dagelijks functioneren echter meer en meer. “Ik liep covid op. Toen de griepklachten eenmaal waren verdwenen, hielden de benauwdheid en vermoeidheid aan. Sporten ging niet meer en ik vermeed sociale contacten”, zegt Benthe.

‘Geen perspectief is het allermoeilijkste dat er is’

Ze raakte extreem overprikkeld, kon geen bezoek meer ontvangen, ergens naartoe gaan of tv kijken. Met behulp van een noise cancelling-koptelefoon, een pet en een zonnebril probeerde ze de boel wat te dempen. Maar ze werd vermoeider en vermoeider, en zowel haar huisarts als haar ergotherapeut wees naar longcovid als de vermoedelijke oorzaak. Sindsdien staat haar leven volledig op zijn kop.

Frustrerend

“Soms nam ik een heel weekend rust om een uurtje naar een sociale gelegenheid te gaan, en zelfs dat was dan al te veel. Ik raakte gefrustreerd en verdrietig.”

Uiteindelijk stopte ze met werken en gaf ze volledig toe aan haar lichaam. “Toen pas voelde ik hoe uitgeput ik was en wat ik al die tijd ‘te veel’ van mijn lichaam had gevraagd. Ik heb de eerste maanden enkel op bed gelegen, in het donker. Ik kon het daglicht niet meer verdragen.”

Maar Benthe zat niet bij de pakken neer. Ze bleef vechten voor herstel. “Na een half jaar kon ik nog steeds niets: een witte muur was te fel om naar te kijken, ik kon niet tekenen omdat de kleuren te fel waren en ik kon geen enkel geluid verdragen. Dat was ook het punt dat het mentaal slechter begon te gaan. Daarom startte ik met allerlei behandelingen die me beter zouden kunnen maken.”

‘Momenteel teken ik voor 70 procent van mijn leven terug’

“Hoop en diepe teleurstelling wisselden elkaar continu af. Zolang ik me aan een behandeling kon vastklampen, bood dat me hoop en hield dat me mentaal overeind. Maar niks gaf het gewenste resultaat. Geen perspectief hebben is het allermoeilijkste dat er is. Het is niet iets dat ik zomaar kan accepteren.”

Benthe is kortom nog altijd strijdlustig. “Eerder zei ik dat iedere procent van mezelf die ik niet terugkrijg een enorm verlies is, maar momenteel teken ik ervoor om 70 procent van mijn leven terug te krijgen.”

Crowdfunding

En die 70 procent, dat is precies wat een behandeling in Amerika mogelijk biedt. Daar heeft Benthe daarom haar zinnen op gezet. Een gespecialiseerde kliniek noteert veelbelovende resultaten: bij alle cliënten zou een verbetering van minimaal 70 procent zijn waargenomen. Een nieuw sprankje hoop dus.

Goedkoop is de behandeling (plus reis) echter niet. Benthe rekent op een kostenpost van zo’n 75.000 euro. Ze hoopt daarom via een crowdfundingactie op steun. 

Doneren kan hier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant