Het voormalige patersklooster aan de Wilhelminastraat in Asten.
Het voormalige patersklooster aan de Wilhelminastraat in Asten.

Appartementen patersklooster in de verkoop

Algemeen 1.275 keer gelezen

ASTEN - De ontwikkeling van het voormalige patersklooster aan de Wilhelminastraat in Asten gaat een nieuwe fase in. De initiatiefnemer, Stichting Kloostergedachte Asten, is zover dat de zeventien appartementen in de verkoop kunnen. Is dat gebeurd, dan kan deel twee van start: de maatschappelijke invulling rondom het klooster.

door Maarten Driessen

De herontwikkeling van het monumentale klooster is een proces dat tijd vergt. Dat merkt ook Stichting Kloostergedachte Asten (SKA). Maar na een ietwat valse start - de stichting kwam er in eerste instantie niet uit met de monumentencommissie - komt er steeds meer vaart in. 

“De procesgang kost kennelijk veel tijd, maar we ervaren de ondersteuning vanuit de gemeente als erg prettig. We hebben ook bij de betreffende ambtenaren aangegeven dat we alleen maar content kunnen zijn”, zegt voorzitter Peter Verleg.

‘We hebben momenteel al een lijst van ruim 150 gegadigden’

Nadat het karakteristieke pand in 2019 werd aangekocht, werd beetje bij beetje aan de plannen voor een nieuwe functie gesleuteld. Zo moet er rondom het klooster onder meer een kinderboerderij, voedselbos, dagbesteding en speeltuin komen. Ook wordt er ruimte gecreëerd voor culturele activiteiten.

De verkoop van de zeventien te realiseren appartementen staat nu als eerste op de rol. “De prijzen lopen uiteen van 375.000 tot 700.000 euro. Daarbij is het grootste appartement ruim 140 vierkante meter, exclusief een overdekt terras van nog eens 20 vierkante meter. Maar alle woningen hebben een buitenruimte om te zitten”, aldus secretaris Peter van den Akker. 

De binnenplaats wordt daarnaast ook exclusief voor de bewoners ingericht. Een groen aangeklede ontmoetingsplek, zo klinkt het idee.

Aan animo geen gebrek

Voordat het project verder kan, moeten de appartementen eerst worden verkocht. Een klusje voor Van Houts Makelaardij en Kanters Makelaardij uit Asten. 

“We hebben momenteel al een lijst van ruim 150 gegadigden, dus aan animo vooralsnog geen gebrek. Als het aantal inschrijvingen het aanbod overschrijdt werken we met een loting. Maar eerst houden we medio december een informatieavond voor geïnteresseerden.”

Intussen ligt er ook een aanvraag voor een omgevingsvergunning op het bordje van de gemeente, die daar nog een oordeel over moet vellen.

Collectie Henk Berkers

Is een en ander eenmaal achter de rug, dan kan met de tweede fase worden begonnen. Die behelst de beoogde maatschappelijke functies rondom het klooster. “Er komt bijvoorbeeld een imker en we ontwikkelen samen met diverse partners het voedselbos. Daarbij bieden we ruimte aan heemkundekring De Vonder om delen van de collectie van wijlen Henk Berkers (bekend van zijn eigen ‘Het Astens Archief’, red.) tentoon te stellen.”

De omgeving van het klooster wordt dus openbaar toegankelijk. Daarom zal ook met sluitingstijden worden gewerkt. “We hebben de omwonenden bewust van meet af aan bij het proces betrokken. Zij zijn ook enthousiast”, zegt Verleg. 

Ook wordt de samenwerking met het tegenovergelegen Amaliazorg (Hof van Bluyssen) gezocht. “We hebben afgesproken dat toekomstige bewoners indien gewenst zorg kunnen krijgen vanuit Amaliazorg, en bijvoorbeeld terechtkunnen om te eten en te wassen en strijken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant