De Markt in Asten. (Archieffoto: Hein van Bakel)
De Markt in Asten. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Nieuwe visie voor het centrum: beleven en genieten in Astens dorpshart

Algemeen 543 keer gelezen

ASTEN - De gemeente Asten werkt aan een nieuwe visie voor het centrum. Groen, de verkeersafwikkeling en andere zaken komen daarbij allemaal aan bod. Gedurende het proces is ook volop ruimte voor inbreng vanuit het bedrijfsleven, inwoners en andere belanghebbenden. Zo organiseert de gemeente op maandag 11 december een interactieve avond.

door Maarten Driessen

De gemeente wil het centrum gereedmaken voor de toekomst. Een vooral gastvrije plek, waar beleven en genieten centraal staan. Maar hoe een en ander concreet in te vullen, daarover is nog niets beslist. Daarvoor moet eerst de mening van belanghebbenden zoals de detailhandel, horecaondernemers en omwonenden worden opgehaald.

Placemaking

Anderzijds is er al een behoorlijk traject afgelegd. Zo is er volop informatie verzameld én met tijdelijke veranderingen in de praktijk geëxperimenteerd. Zoals ‘placemaking’, dat vorige maand werd toegepast. Op diverse locaties verrezen uitprobeersels zoals een kunstexpositie, bankjes, plantenbakken en het autovrij maken van straten.

“Inmiddels hebben we een speciale werkgroep opgericht genaamd ‘centrummakers’, met daarin vertegenwoordigers van bijvoorbeeld de horeca, detailhandel en bewoners. Ook loopt er een onderzoek naar het functioneren van parkeren in de blauwe zone. We willen kijken of het weghalen van auto’s op een aantal plekken het centrum levendiger maakt”, zegt wethouder Leon van de Moosdijk (Centrumontwikkeling). 

Er zal dus ook volop met het verkeer worden geëxperimenteerd. “Denk bijvoorbeeld aan het tijdelijk autoluw maken van een straat: waar loop je dan tegenaan? Wat werkt wel en wat niet?”

Eerste concept

Uiteindelijk moet er komend voorjaar een eerste conceptvisie liggen die aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd. Maar in aanloop daarnaartoe wordt eerst nog een interactieve avond voor belanghebbenden gehouden. Daarbij kan eenieder zijn of haar mening bekendmaken. 

De interactieve avond vindt plaats op maandag 11 december in de hal van het gemeentehuis en duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur. De gemeente vraagt geïnteresseerden om zich vooraf aan te melden. Dit kan per mail via gemeente@asten.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant