Initiatiefnemers Loes van den Boomen en Loes Berkers (rechts) aan het werk met een groep vrijwilligers. (Foto: Hein van Bakel)
Initiatiefnemers Loes van den Boomen en Loes Berkers (rechts) aan het werk met een groep vrijwilligers. (Foto: Hein van Bakel)

Grasland wordt voedselbos: ‘Hopen mensen rondom een groene toekomst te verbinden’

Algemeen 256 keer gelezen

HEUSDEN - Zo’n vijf hectare grasland aan de Kokmeeuwenweg in Heusden moet in de komende jaren tot een heus voedselbos worden omgetoverd. Het begin is al gemaakt: afgelopen vrijdag werden de eerste bomen geplant. Initiatiefnemers Loes Berkers en Loes van den Boomen hopen dat er nog duizenden volgen. “We willen veel harder aan de kar van duurzaamheid, biodiversiteit en kringloopdenken trekken.”

door Maarten Driessen

Voedselbos ‘Berk & Boom’ krijgt zo voorzichtig vorm. Met dank aan winkelketen Dille en Kamille, dat afgelopen vrijdag als tegenhanger van ‘Black Friday’ een Green Friday organiseerde. De winkelketen zelf bleef gesloten en personeel kreeg de ruimte om op zestien locaties mee te werken aan de ontwikkeling van een voedselbos. Zo beschikten Berkers en Van den Boomen over de nodige extra handjes.

‘We hopen mensen te verbinden rondom een groene toekomst’

Die zijn nodig, want er moet nog meer dan genoeg gebeuren. De daadwerkelijke realisatie staat nu pas op het punt van beginnen. “We zijn al bijna twee jaar bezig met voorbereiden, plannen maken, subsidies aanvragen en heel veel overleg. Maar afgelopen vrijdag was het zover, de eerste bomen kregen hun plek op deze mooie locatie aan de rand van natuurgebied de Groote Peel”, zegt Van den Boomen.

Boslandbouw

Bedoeling is om het voormalige grasland in de komende vier jaar tot een voedselbossysteem om te vormen. Dat betekent dat het perceel met duizenden bomen en struiken wordt verrijkt. “Voedselbossen zijn een specifieke vorm van boslandbouw, ‘agroforestry’, met als onderscheidende kenmerken een vegetatielaag met hoge kruinbomen, minimaal drie andere vegetatielagen, een rijk en onverstoord bosbodemleven en een robuuste omvang.” 

De natuur moet er grotendeels haar gang kunnen gaan, voedselbossen zijn in beginsel onderhoudsarm. Een variant die in trek is: op steeds meer plekken wordt het initiatief voor een dergelijk bos genomen.

De twee initiatiefnemers hopen zo hun steentje bij te kunnen dragen. “We willen veel harder aan de kar van duurzaamheid, biodiversiteit en kringloopdenken trekken. Met ons initiatief willen we een voedende leefstijl dichtbij brengen en we hopen mensen te verbinden rondom een groene toekomst.”

Foto’s: Hein van Bakel

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant