Burgemeester Van Extel-Van Katwijk (m) krijgt het eerste exemplaar uitgereikt door de auteurs. (Foto: Feike de Keijzer)
Burgemeester Van Extel-Van Katwijk (m) krijgt het eerste exemplaar uitgereikt door de auteurs. (Foto: Feike de Keijzer)

Klok & Peel kondigt expositie over vermaarde prentkaartbrieven aan

Algemeen 997 keer gelezen

ASTEN - Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk nam zondag het eerste exemplaar van het nieuwe boek ‘Noord-Brabant en Limburg in 1906’ in ontvangst. De uitreiking vond plaats bij Museum Klok & Peel, dat direct bekendmaakte volgend jaar een tijdelijke expositie over de vermaarde prentkaartbrieven van Janus Berkers in te richten.

In 1906 namen boekhandelaar en drukker Adrianus (Janus) Berkers en compagnon Aloïsius Verbunt uit Asten het initiatief tot het maken van meer dan één miljoen prentbriefkaarten met dorps- en stadsgezichten van Noord-Brabant en Limburg. 

De twee stuurden fotografen op pad om binnen een jaar in totaal tachtig dorpen en steden op de gevoelige plaat vast te leggen. De kaarten geven gezamenlijk een prachtig beeld van het dorps- en stadsleven in die tijd en genieten dan ook een grote verzamelaarswaarde.

Tijdelijke expositie

In het nu gepresenteerde boek ‘Noord-Brabant en Limburg in 1906’ is deze unieke collectie bijeen verzameld en gebundeld. Auteurs zijn Frans van Lierop, Jac Biemans, Johan Pullens en Jan Spoorenberg. Zij overhandigden afgelopen zondag het eerste exemplaar aan burgemeester Anke van Extel-van Katwijk van de gemeente Asten. 

Daarbij maakte gastheer Klok & Peel bekend volgend jaar een tijdelijke expositie over de prentbriefkaarten in te richten. Het boek is te koop bij de receptie van het museum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant