Afbeelding

Succesvol AutoMaatje viert eerste lustrum

Algemeen 412 keer gelezen

ASTEN/SOMEREN - Inwoners uit Asten en Someren die minder mobiel zijn, kunnen dankzij AutoMaatje toch op pad. Het project van Onis Welzijn viert deze maand zijn eerste lustrum.

AutoMaatje bewees al vanaf de start op 12 november 2018 zijn meerwaarde. Direct wisten zowel chauffeurs als minder mobiele mensen hun weg naar het project te vinden. Dat leverde een goed draaiend initiatief op, vooral ook dankzij de betrokken inzet van een grote groep vrijwilligers. De gedachte: AutoMaatje is van en voor de samenleving.

‘We hebben in die vijf jaar ruim 19.000 ritten gereden’

“We hebben in die vijf jaar ruim 19.000 ritten gereden. Begin volgend jaar verwachten we de 20.000 te halen. En dat ondanks de lockdowns en beperkingen in de periode dat de coronaregels golden”, vertelt Suzan van Bakel, coördinator van AutoMaatje Asten-Someren. “Deze cijfers maken duidelijk hoeveel behoefte er is aan passend vervoer. Zeker naast alle reacties en persoonlijke verhalen die we erbij horen.”

Zo draait het niet om het vervoer alleen: ook het sociale aspect speelt een belangrijke rol. “19.000 ritten betekent ook dat je precies zo vaak voor iemand een vervoersvraag hebt opgelost. 19.000 keer iemand blij gemaakt dus”, vult Van Bakel aan.

Vrijwilligers onmisbaar

Zoals gezegd steunt AutoMaatje dus voor een belangrijk deel op vrijwilligers. “Dat is echt een grote groep en hun inzet is geweldig”, legt Mireille Bohnen, collega-coördinator van Van Bakel, uit.

“Naast de chauffeurs die rijden, zitten er dagelijks vrijwilligers als planner aan de telefoon. Zij zoeken voor zo’n 500 tot 600 ritten per maand een chauffeur. En zorgen zo dat mensen vaker de deur uit kunnen. Het vervoer lost ook vaak een belasting bij mantelzorgers op. Er zijn ook intakers die langsgaan bij mensen om uitleg te geven over AutoMaatje. Zonder de inzet van alle AutoMaatje-vrijwilligers zou dit echt allemaal onmogelijk zijn.”

De chauffeurs rijden op dagen en tijden die voor hen zelf passend zijn, zonder dat ze een wekelijkse verplichting aan hoeven te gaan. Extra chauffeurs zijn nog altijd welkom. Geïnteresseerden kunnnen daarvoor telefonisch contact opnemen via 0493-441266 en per mail via automaatje@oniswelzijn.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant