Afbeelding

Welke uitvaartverzekering past bij jou?

Algemeen 120 keer gelezen

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is belangrijk als je je dierbaren niet wilt achterlaten met een grote kostenpost als je er niet meer bent. Met zoveel opties op de markt kan het lastig zijn om te bepalen welke uitvaartverzekering het beste bij je past. In dit artikel bekijken we verschillende soorten uitvaartverzekeringen om je te helpen bij je keuze.

Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

Doorgaans zijn er twee soorten uitvaartverzekeringen waaruit je kunt kiezen, de natura uitvaartverzekering en de kapitaaluitvaartverzekering. Daarnaast heb je ook nog combinaties van deze typen verzekeringen. 

Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering wordt er bij overlijden een vooraf afgesproken geldbedrag uitgekeerd. Dit bedrag kan worden besteed aan de uitvaart, maar het is geen verplichting. Het voordeel hiervan is dat dit bedrag door de nabestaanden vrij kan worden besteed aan de uitvaartkosten. Dit geeft de nabestaanden flexibiliteit, maar het vereist wel dat ze zelf de uitvaart moeten regelen en betalen. Het nadeel van een kapitaalverzekering kan zijn dat het lastig is om in te schatten of het verzekerde bedrag voldoende is om de uitvaart te betalen. Soms is het nodig om de verzekering aan te passen.

Natura-uitvaartverzekering

Bij een natura-uitvaartverzekering worden de uitvaartdiensten en -producten direct geregeld en betaald door de verzekeraar. Dit zijn bijvoorbeeld:

 Begrafenisdiensten: Dit zijn diensten zoals het regelen van de begrafenisplechtigheid, het inhuren van een begrafenisondernemer en het coördineren van de logistiek rondom de begrafenis.

Crematiekosten: Als de overledene gecremeerd wil worden, dekt de verzekering de kosten van de crematie, inclusief het gebruik van de crematorium faciliteiten.

Kist of urn: De kosten voor een kist in het geval van een begrafenis of een urn in het geval van een crematie worden vaak gedekt door de natura-uitvaartverzekering.

Rouwkaarten en drukwerk: De verzekering kan de kosten dekken die te maken hebben met het afdrukken en verzenden van rouwkaarten en ander drukwerk.

Bloemstukken: Als bloemen deel uitmaken van de uitvaartwensen, kan de verzekering de kosten van bloemstukken dekken.

Grafsteen of gedenkplaats: Voor mensen die begraven worden, kan de verzekering soms de kosten van een grafsteen of een gedenkplaats dekken.

Nabestaanden hoeven zich met een natura-uitvaartverzekering dus geen zorgen te maken over het organiseren van de uitvaart, maar ze moeten zich wel houden aan de diensten en producten die in de polis zijn opgenomen. Het voordeel is dat je precies weet waar je aan toe bent en niet voor verrassingen kan komen te staan. Daarnaast ligt de premie van deze verzekering vaak wat lager door inkoopvoordelen bij de verzekeraar. Het nadeel van een natura-uitvaartverzekering is dat je minder keuzevrijheid hebt dan bij een kapitaalverzekering. 

Sommen uitvaartverzekering

Deze uitvaartverzekering lijkt op een kapitaal uitvaartverzekering, maar het verschil is dat het verzekerde bedrag alleen aan een uitvaart kan worden besteed. De nabestaanden zijn vrij in de keuze voor de uitvaartverzorger en diensten die wel of niet worden verleend en betaald door de polis. Ook bij deze uitvaartverzekering kan het vaak lastig zijn om in te schatten of het verzekerde bedrag voldoende is voor het bekostigen van de uitvaart.

Combinatie uitvaartverzekering

Kies je voor een combinatie uitvaartverzekering dan wordt een gedeelte van de kosten in natura vergoed en een deel wordt uitgekeerd in een geldsom. Onder het naturagedeelte zijn vaak de standaarddiensten gedekt . Andere zaken zoals een luxere kist, bloemen of extra catering kunnen worden betaald uit het kapitaalgedeelte van de verzekering.

Vergelijk verschillende verzekeraars

Je uitvaartverzekering vergelijken is belangrijk om tot een weloverwogen keuze te komen. Premies kunnen per uitvaartverzekering nogal verschillen. Het is belangrijk dat je ook goed naar de voorwaarden, de dekking en de klantenservice van de verzekeraar kijkt. Lees ook de ervaringen van andere klanten om een beter beeld te krijgen van de dienstverlening van de verzekeraar.

Bepaal je wensen en je budget

Nu je beter in beeld hebt welke uitvaartverzekeringen er zijn, is het belangrijk om je wensen en je budget te bepalen. Hoe wil je dat de uitvaart eruitziet? Wil je een uitgebreide plechtigheid in de kerk of liever een eenvoudige ceremonie? Heb je een bepaald budget in gedachten voor de uitvaart? 

Aanvullende diensten

Sommige uitvaartverzekeraars bieden aanvullende diensten aan, zoals het vastleggen van je uitvaartwensen of juridisch advies voor je nabestaanden. Bekijk of deze extra’s voor jou belangrijk zijn en of je bereid bent hiervoor extra te betalen.

Vraag advies

Lukt het je niet om een keuze te maken of zie je door de bomen het bos niet meer. Vraag dan advies aan een verzekeringsadviseur. Zij kunnen je helpen om de beste keuze te maken op basis van je persoonlijke behoeften. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant