Een foto van Antoon Berkers, de opa van Henk, onderdeel van de collectie.
Een foto van Antoon Berkers, de opa van Henk, onderdeel van de collectie.

Gezocht: opslag voor omvangrijke Astense collectie

Algemeen 578 keer gelezen

ASTEN - Hij richtte ooit zelf de stichting Hebeas op, om zijn omvangrijke collectie voor de toekomst te bewaren. Enkele jaren terug kwam Henk Berkers te overlijden, maar het huidige bestuur van de stichting zet zijn wens onverminderd voort. Daarvoor ligt nu echter een uitdaging: de collectie heeft binnenkort geen dak meer boven het hoofd.

door Maarten Driessen

“Henk verzamelde echt van alles. Ik kwam toentertijd wekelijks bij hem, om onder het genot van een kop koffie en een glas wijn oude foto’s te bekijken en daarover bij te buurten”, zegt Jan van der Heijden, secretaris van stichting Hebeas.

‘Henk verzamelde echt van alles’

Berkers spaarde eerder mappen aan foto’s en informatie bij elkaar. Zo ligt er alleen al over de Markt in Asten een stapel van zo’n tien mappen groot. De collectie behelst een grote verzameling van foto’s en informatie, veelal geordend op straatnaam. Naast de Markt komen daarin bijvoorbeeld ook klokken en het rijke Roomse leven uitgebreid aan bod.

Hete adem

“De collectie ligt in een schuur bij kennissen van Henk ergens in de Peel. Maar deze is verkocht en daarom moeten we daar later deze maand vertrekken. We voelen de hete adem dus al een beetje in onze nek”, aldus Van der Heijden.

Een onderkomen bij heemkundekring De Vonder, waar zowel Van der Heijden als Hebeas-voorzitter Sandu Niessen in het bestuur zit, klinkt niet onlogisch. Die optie wordt dan ook open gehouden. “Maar het patersklooster aan de Wilhelminastraat zou eigenlijk de mooiste plek zijn. Dat was ook Henk zijn wens.” 

Van der Heijden ziet de collectie bijvoorbeeld als toegevoegde waarde voor de mogelijke bezoekersruimte aldaar, waarbij steeds een ander deel kan worden uitgelicht. Het klooster wacht echter nog een uitgebreide verbouwing, dus er is sowieso een tijdelijke locatie elders nodig.

Vijftig meter aan mappen

In totaal beslaat de collectie zo’n vijftig meter aan mappen. Zo verzamelde Berkers ook een groot aantal boeken van regionale schrijvers en kunstenaars zoals de Deurnese Hendrik Wiegersma, Antoon Coolen en Toon Cortooms en Astenaren Peter Spoor en Piet van der Zanden.

Lezers die mogelijk een (tijdelijk) onderkomen kunnen bieden, kunnen een mailtje sturen naar sanduniessen@gmail.com.

Uit de krant