Bij Bureau Brabant werden camerabeelden van de geweldpleging getoond. (Bron: Omroepbrabant.nl)
Bij Bureau Brabant werden camerabeelden van de geweldpleging getoond. (Bron: Omroepbrabant.nl)

5 jaar cel voor gewelddadige overval op Mark Gillis

Algemeen 493 keer gelezen

OMMEL/DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft twee mannen tot vijf jaar celstraf veroordeeld vanwege diens rol bij de gewelddadige overval op Ommelnaar Mark Gillis. Met fors geweld namen ze Gillis bij zijn chalet op vakantiepark Prinsenmeer te grazen.

Het gaat om een 43-jarige man uit Den Bosch en een 41-jarige man uit Den Haag. Volgens de rechtbank maakten zij zich in november 2021 schuldig aan bruut geweld toen ze Gillis bij zijn chalet overmeesterden. Zo werd de realityster geschopt en geslagen en met een taser bewerkt. Ook kreeg hij pepperspray in zijn ogen gespoten.

Daar bleef het niet bij. Gillis zijn keel werd dichtgeknepen, hij werd met ductape en een telefoonkabel vastgebonden en er werd iets dat op een vuurwapen leek om hem gericht. Ongeveer een half uur later verlieten de overvallers de chalet weer, met als buit enkele horloges, een telefoon, een zonnebril en geld.

‘Zakelijk geschil’

Enkel de man uit Den Haag legde een bekentenis af. ‘Hij verklaarde dat het niet om een overval ging, maar om een zakelijk geschil dat iemand had met het slachtoffer en dat ‘uitgepraat’ moest worden’, aldus de rechtbank, die daar weinig waarde aan hecht. 

‘Uit de beelden blijkt nergens van een bedoeling om een zakelijk conflict uit te praten. Het slachtoffer werd direct door overvallers met handschoenen en gezichtsbedekkende kleding overmeesterd. Daarnaast is de hele woning doorzocht waarbij de overvallers meerdere keren vroegen naar ‘de kluis’.’ Volgens de rechtbank toont dat een duidelijk motief voor de overval.

Vrees te worden ontvoerd

Bij de strafbepaling weegt de rechtbank mee dat een huis een veilige plek moet zijn. Als die wordt aangetast, zorgt dat volgens de rechtbank niet zelden voor psychische gevolgen die een slachtoffer nog lang blijven achtervolgen. 

‘Dat is ook nu het geval, zo blijkt uit de verklaring van het slachtoffer tijdens de behandeling van de strafzaak. Zo gaf hij aan letterlijk te wachten op het moment dat hij een mes in zijn rug zou krijgen. Ook vreesde hij te worden ontvoerd.’ Naast de celstraf moeten de daders Gillis ook een schadevergoeding van ieder 13.500 euro betalen.

Het Openbaar Ministerie denkt dat ook een 54-jarige man uit Tilburg bij de overval was betrokken. Hij wordt echter door de rechtbank vrijgesproken. 

Uit de krant