Lenny van Grotel in actie op het sportpark van Olympia Boys waar het allemaal begon. (Foto: Patrick Janssen)
Lenny van Grotel in actie op het sportpark van Olympia Boys waar het allemaal begon. (Foto: Patrick Janssen)

‘Sturmer’ Lenny laat zich door niemand van de wijs brengen

Algemeen 1.373 keer gelezen

OMMEL – Spelen voor de Oranjeleeuwinnen is haar grote droom. Toch zette Lenny van Grotel (16) uit Ommel recent niet de wekker voor de nachtelijke WK-wedstrijden. Een goede nachtrust is tenslotte essentieel om topfit aan het nieuwe seizoen te beginnen. Bij het Duitse Borussia Mönchengladbach schiet ze namelijk al de hele voorbereiding met scherp. “Belletje van de KNVB? Als ik zo door blijf gaan, ontvouwt het beste pad voor mij zich vanzelf.”

door Maarten Driessen

Het rek in de achtertuin herinnert aan de turnambities van Lenny, die eerder zelfs op wedstrijdniveau acteerde. Maar gaandeweg werd het turnpak voor de voetbal ingewisseld. 

‘Het mocht voor mij wat feller en sneller, wat meer fysiek’

Al van jongs af aan speelde ze op school met de jongens mee, op 11-jarige leeftijd werd ze lid van Olympia Boys. De start van een razendsnelle ontwikkeling: al binnen één jaar tikte ze haar plafond aan en maakte ze de overstap naar SJVV in Deurne. “Ik wilde meer uitdaging. Maar daar stak ik er bij de jongens onder de 15 eigenlijk ook bovenuit”, zegt Lenny.

Toen tijdens corona vrijwel alles stil kwam te liggen, bood de PSV Soccer School uitkomst. Ze viel op. Een trainer van FC Eindhoven nodigde haar uit voor de talentendagen van de club en ook die doorstond ze moeiteloos. “Ik mocht bij de onder de 17 van de vrouwen aansluiten. Maar na een paar weken dacht ik: dit is het ook niet helemaal. Het mocht voor mij allemaal wat feller en sneller, wat meer fysiek. Dat miste ik nu ik niet meer met de jongens speelde.”

Tekst gaat verder onder de foto


Lenny in actie voor Borussia Mönchengladbach.

Toch bleek FC Eindhoven een prima kweekvijver. “Ik heb nog even met de jongens onder de 15 getraind en heb in Eindhoven sowieso veel geleerd. Vooral omdat ik daar hele goede trainers had.”

De volgende stap liet opnieuw niet lang op zich wachten. Hub Salden, scout in dienst van Borussia Mönchengladbach, kreeg Lenny in het vizier en zorgde voor haar eerste buitenlandse transfer. Sindsdien hopt ze samen met haar ouders vier keer per week de grens over, drie keer om te trainen en op zondag voor de wedstrijd.

Veel minuten maken

Ze maakt zich nu op voor haar eerste volledige seizoen bij het tweede vrouwenteam van de Duitsers. “In de voorbereiding heb ik in zeven wedstrijden vijf keer gescoord en twee assists gegeven. Dus dat is best goed”, zegt Lenny met gevoel voor understatement. En dat vindt ook de trainer van het eerste vrouwenelftal, die Lenny heeft gevraagd af en toe met hun mee te trainen. “Ik hoop dat ik dat mag blijven doen, dat ik veel minuten mag maken bij het tweede en dat we daar ons doel halen: kampioen worden en promoveren.”

“Ik wil het uiterste uit mezelf halen. Ik wil vol voor het voetbal gaan”

Het ziet er kortom rooskleurig uit voor Lenny. Ook de combinatie met school gaat goed, ze begint aan haar examenjaar op het Peelland College (vwo), en met twee enthousiaste ouders is het vervoer eveneens geen probleem. “Ik vind het zelf ook supergaaf om te zien. Dat moet ook wel, anders hou je het niet vol”, lacht moeder Lydian.

Het Ommelse talent wil nu vooral het onderste uit de kan halen. De ‘sturmer’ (spits) van Borussia omschrijft zichzelf als een nummer 9 met een goede techniek, spelinzicht, dribbel en schot. Maar, zo klinkt het zelfkritisch, op ieder vlak kan het nog wel een tandje beter. “Ik wil het uiterste uit mezelf halen. Ik wil vol voor het voetbal gaan.”

Haar grote droom? Champions League spelen en voor de Oranjeleeuwinnen uitkomen. Maar anderzijds wil ze niets forceren. “Ik zit hier supergoed op mijn plek en focus me gewoon op mijn eigen doelen. Ik loop mijn eigen weg. De start van het seizoen is tot dusver geweldig en als ik zo door blijf gaan, dan ontvouwt het beste pad voor mij zich vanzelf.”

Afbeelding

Uit de krant