De vijf kartrekkers vlnr: Sarah Wigman, Wim en Marja van Boxtel, Jos Wigman en Els Haasen. (Foto: Hein van Bakel)
De vijf kartrekkers vlnr: Sarah Wigman, Wim en Marja van Boxtel, Jos Wigman en Els Haasen. (Foto: Hein van Bakel)

Astense traditie in ere hersteld met ‘Kunst Klinkt’

Algemeen 1.539 keer gelezen

ASTEN - Het was jarenlang een vertrouwd onderdeel van de Astense Klokkendagen: de kunstmarkt in het Burgemeester Ploegmakerspark. De Klokkendagen bestaan echter niet meer, maar de markt krijgt nu nieuw leven ingeblazen. In september moet de eerste editie van ‘Kunst Klinkt’ plaatsvinden.

door Maarten Driessen

Een tweede leven voor de kunstmarkt, Centrummanagement Asten ziet er wel brood in. Daarom werden Wim en Marja van Boxtel (Lijstenmakerij Galerie Marja) en Els Haasen, Jos en Sarah Wigman (De Peelse School) gepolst of zij de kar willen trekken.

‘Ja’, zo luidde het antwoord. De vijf zijn inmiddels druk in de weer met het optuigen van een nieuwe variant van Astens eigen kunstmarkt. “Ons doel is om kunst te promoten. Het hoeven geen professionals te zijn, maar we kiezen bewust voor mensen die heel serieus met hun werk bezig zijn”, zegt Wim. “Het draait écht om de kunst”, vult Jos aan. 

De organisatie kiest bewust voor een locatie pal in het zicht

Zo is inmiddels een lange lijst van kunstenaars aangeschreven. Hebben zij interesse, dan is een plekje op de markt niet meteen gegarandeerd. “We vragen ze om foto’s van hun werk aan te leveren zodat we de kwaliteit kunnen beoordelen. Het is mooi als ze uit Asten komen, maar mensen van verder weg zijn ook van harte welkom”, aldus Wim.

Verschillende kunstvormen

Intussen zijn er al zo’n dertig creatievelingen vastgelegd. De organisatie zet in op een totaal van ongeveer veertig kunstenaars. “Het liefst hebben we een mix van verschillende kunstvormen. Zo hebben we al beeldhouwers, glaskunst, keramiek, schilderen en tekenen.”

De markt gaat ‘Kunst Klinkt’ heten. “Natuurlijk een knipoog naar Asten klokkendorp én we hebben livemuziek geregeld, passend bij de markt.” Met de beoogde datum werd nog een paar keer geschoven. Eerst was begin september het plan, daarna eind augustus, maar in overleg met de gemeente werd uiteindelijk voor zondag 24 september gekozen. Dan is de agenda qua evenementen in de regio tenslotte nog een stuk leger.

‘Ons doel is om kunst te promoten’

En zo wordt die dag niet het Burgemeester Ploegmakerspark, maar de Markt in het dorpshart kleurrijk aangekleed. De organisatie kiest bewust voor een locatie pal in het zicht, ook de aangrenzende horeca kunnen zo bij het geheel worden betrokken. Kraampjes en terrassen wisselen elkaar af, de tekeningen voor de inrichting zijn al gereed.

Try-out

Zowel de vijf organisatoren als het Centrummanagement zien volop potentie in de nieuwe kunstmarkt, die een jaarlijkse traditie moet worden. “Dat is wel de bedoeling, ja. We hebben daarom al een speciale werkgroep inclusief bestuur opgericht, als onderdeel van het Centrummanagement. Aankomende editie wordt een soort try-out.”

Bevalt deze goed, dan is een oude Astense traditie in ere hersteld. Kunstenaars die aan de markt willen deelnemen, kunnen zich nog aanmelden. Dat kan per mail via kunstklinkt@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant