Andre Verhoeven (r) overhandigt de visie aan burgemeester Van Extel-van Katwijk. (Foto: Hein van Bakel)
Andre Verhoeven (r) overhandigt de visie aan burgemeester Van Extel-van Katwijk. (Foto: Hein van Bakel) Hein van Bakel

Dorpsvisie geeft vorm aan Heusdens toekomst

Algemeen 487 keer gelezen

HEUSDEN - Van een rammelende glasbak op het Vorstermansplein tot een heuse dorpsvisie. Het Dorpsoverleg schotelde de lokale politiek vorige week de Heusdense toekomstplannen voor, die in nauwe samenspraak met inwoners zijn opgesteld. Op basis van de visie worden werkgroepen samengesteld die met concrete ideeën moeten komen.

door Maarten Driessen

In Heusden werd het afgelopen jaar hard over de eigen toekomst nagedacht. Dit op verzoek van de gemeenteraad, die het dorp uitdaagde met een eigen visie te komen. Aanleiding was het op de lange baan schuiven van de beoogde herinrichting van het Vorstermansplein, nadat de raad de kosten daarvoor als te hoog had beoordeeld. Het besluit vormde een bittere pil voor het dorp.

‘De frietzaak blijft voor Heusden behouden’

Om meer integraal naar diverse vraagstukken te kunnen kijken werd daarom het opstellen van een dorpsvisie geopperd. Wat ooit begon met een rammelende glasbak die voor overlast zorgde, en vanuit waar een complete herinrichting van het Vorstermansplein werd bepleit, resulteerde zo vorige week dinsdag in de presentatie van een uitvoering toekomstplan. 

Enkele belangrijke pijlers: behoud van een dorps karakter, een ruim horeca-aanbod, (verkeers)veiligheid en een gezond evenwicht tussen boer en natuur. Ook mag een en ander wel wat groener worden aangekleed.

Slinkend horeca-aanbod

In juni vorig jaar vond in gemeenschapshuis Hart van Heuze een startbijeenkomst plaats, die door een vijftigtal inwoners werd bezocht. Daarna volgden meer soortgelijke bijeenkomsten. “Daar hebben we diverse thema’s naar voren gebracht waarover kon worden gediscussieerd. En discussie kwam er zeker, bijvoorbeeld over het buitengebied. En met name het Vorstermansplein bleef maar terugkomen”, zegt voorzitter van het Dorpsoverleg Andre Verhoeven. 

Maar ook het slinkende aanbod horecagelegenheden leeft enorm. “Inmiddels zijn De Pandoer en De Canadees gesloten. Vorstermans is op dit moment nog het enige café.” Wat betreft ‘t Sparretje, ofwel de frietzaak die te koop stond, heeft Verhoeven wél goed nieuws: “De zaak is inmiddels verkocht en de bedrijvigheid wordt voortgezet. Ofwel we behouden dus onze frietzaak.” Tot slot was ook de verkeersveiligheid aan de Voorste Heusden, en daarmee die van het gehele centrum, een veelbesproken onderwerp.

Legio uitdagingen

Net zoals veel andere dorpen staat ook Heusden dus voor legio uitdagingen. De nu gepresenteerde svisie moet een eerste aanzet vormen om deze te tackelen. “Het is een kijk op hoe Heusden er over tien of twintig jaar voorstaat. Maar als Dorpsoverleg kunnen we al die thema’s niet zelf bij de kop pakken. Ik denk daarom dat we per belangrijk onderwerp een projectgroep moeten gaan vormen, aangevuld met iemand vanuit de gemeente voor een stukje ondersteuning. Daar moeten concrete voorstellen uit naar voren komen.”

En de rol van de gemeente binnen dit traject? “Ondersteuning bieden. We hebben elkaar nodig en moeten elkaar de hand toereiken. Het is een mooi document, maar de volgende stap in dit proces zijn concrete plannen”, aldus Verhoeven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant