Enkele bezoekers bezichtigen de permanente expositie 'De Peel aan Zee' in Museum Klok & Peel in Asten. (Foto: Rob Fritsen)
Enkele bezoekers bezichtigen de permanente expositie 'De Peel aan Zee' in Museum Klok & Peel in Asten. (Foto: Rob Fritsen)

Klok & Peel viert Internationale Dag van het Nationaal Park

Algemeen 1.992 keer gelezen

ASTEN - Museum Klok & Peel in Asten en Nationaal Park De Groote Peel vieren komend weekend gezamenlijk de ‘Internationale dag van het Nationaal Park’. Zowel zaterdag als zondag kunnen bezoekers aan het museum een gratis rondleiding volgen binnen het thema ‘Peel aan Zee’.

Op beide dagen gaan de rondleidingen om 13.30 uur en 15.00 uur van start. Rondleider Marleen Starke neemt bezoekers mee in een stukje regionale geschiedenis. 

Bij diepteafgraving in  De Brink in Liessel, nabij de kalkzandfabriek aldaar, kwamen naast grote hoeveelheden kiezel ook talloze fossielen boven water. Deze bewijzen dat de huidige Peel miljoenen jaren geleden aan zee lag. In Museum Klok & Peel wordt op aansprekende manier inzichtelijk gemaakt hoe dat kustgebied er toen uitzag.

Terug naar de wortels

Eigenlijk is de Internationale Dag van het Nationaal Park gekoppeld aan woensdag 24 mei, gisteren dus. Op die datum werd in 1909 namelijk het allereerste nationale park van Europa ingesteld, het park Sarek in Zweeds Laplap. Maar een doordeweekse dag is niet handig voor activiteiten en daarom kiezen de meeste parken voor een viering in het voorafgaande of daaropvolgende weekend. 

Zo ook Nationaal Park De Groote Peel. De feestdag staat dit keer in het teken van het thema ‘Terug naar de wortels’, en daar voldoet de rondleiding bij Klok & Peel met verve aan.

Stukje fossiel gesteente

Iedere rondleiding duurt ongeveer een half uur, per rondleiding kunnen maximaal twintig bezoekers mee. Zij worden na afloop op een bijzonder aandenken getrakteerd: een stukje fossiel gesteente dat tot maar liefst tien miljoen jaar oud kan zijn. 

Museumbezoekers schrijven zich bij binnenkomst aan de museumbalie in. De rondleidingen zijn weliswaar gratis, maar bezoekers betalen wel de normale entree voor het museum. De expositie ‘De Peel aan Zee’ is een permanente en kan daarom ook op andere datum worden bezocht. Dan weliswaar zonder gratis rondleiding.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant