Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk. (Foto: Hein van Bakel)
Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk. (Foto: Hein van Bakel)

Burgemeester na hack: ‘Intern orde op zaken stellen’

Algemeen 562 keer gelezen

ASTEN - De digitale inbraak eind vorig jaar vormt een pijnlijke les voor de gemeente Asten. Want een les, dat is het zeker, zo bevestigde burgemeester Anke van Extel-van Katwijk dinsdagavond. ‘Er is al een plan van aanpak opgesteld. We gaan intern orde op zaken stellen.’ 

door Maarten Driessen

De gemeenteraad vuurde dinsdagavond de nodige vragen op Van Extel-van Katwijk af. Want hoe kan het dat inwoners pas een half jaar ná de inbraak worden geïnformeerd? “In eerste instantie leek het enkel een digitale inbraak te zijn met als doel factuurfraude. Pas later bleek dat er toegang is geweest tot persoonsgegevens”, licht een gemeentewoordvoerder toe.

Daarbij was het eerste onderzoek erop gericht om te kijken welke mailboxen precies zijn geraakt, wie de daders zijn en of er iets is buitgemaakt. “De uitkomsten gaven nog niet op al onze vragen antwoord. Daarom hebben we een tweede onderzoek ingesteld om te kijken wat voor gegevens er precies zijn gestolen”, aldus Van Extel-van Katwijk.

Daarnaast wilden diverse raadsleden van de burgemeester weten welke lessen er zijn getrokken. “Naar aanleiding van wat er is gebeurd, is er al een plan van aanpak opgesteld. We gaan intern orde op zaken stellen.” Zo zijn de eigen systemen - en daarmee de mailboxen - nu extra zwaar beveiligd in de hoop herhaling te voorkomen. Ook krijgen medewerkers de opdracht hun mailbox periodiek te legen.

Callcenter

Mensen die vermoeden dat hun persoonsgegevens worden of zijn misbruikt, worden verzocht contact met de gemeente op te nemen. Daarvoor is een speciaal ‘callcenter’ ingericht, waarvan dinsdagavond zes inwoners gebruik hadden gemaakt. Het onderzoek naar de inbraak loopt nog wel even door.

Uit de krant