wethouder Leon van de Moosdijk (l) en directeur Clemie van Wanrooij onthullen het bouwbord. (Foto: Hein van Bakel)
wethouder Leon van de Moosdijk (l) en directeur Clemie van Wanrooij onthullen het bouwbord. (Foto: Hein van Bakel)

Asten slaat opnieuw grote huizenslag

Algemeen 1.313 keer gelezen

ASTEN - Nieuwbouwwijk Loverbosch in Asten dijt opnieuw verder uit. Maandag ondertekenden de gemeente en Van Wanrooij Projectontwikkeling een overeenkomst voor de realisatie van zo’n 200 woningen grenzend aan Loverbosch fase 3. Volgens de plannen moeten hier vooral betaalbare huizen verrijzen, maar flexibiliteit is het toverwoord. “De woonbehoefte is leidend.”

door Maarten Driessen

Nu grazen er nog koeien in het weiland grenzend aan - hoe toepasselijk - de Koestraat in Asten. Een aantal van hen komt het gezelschap dat zich deze maandagochtend heeft verzameld nieuwsgierig van dichterbij bekijken. De pers is opgetrommeld voor de ondertekening van wéér een nieuw bouwplan. De broodnodige groei van het woningaanbod in de gemeente krijgt in rap tempo vorm en daar wordt graag bij stilgestaan.

‘We maken flexibele plannen die we aan de woonbehoefte kunnen aanpassen’

Even verderop verbeelden grote hopen zand de toekomstige ontwikkelingen binnen Loverbosch fase 3. Maar nog voordat daar ook maar een schop in de grond is gegaan, sleutelen de gemeente en Van Wanrooij Projectontwikkeling alweer aan de volgende plannen.

De weilanden aan beide zijdes van de Koestraat zijn door laatstgenoemde aangekocht en naar de gemeente doorgespeeld, met daarbij de afspraak dat Van Wanrooij hier minimaal 110 huizen mag realiseren. Dat aantal moet bij het maken van de bouwtekeningen oplopen tot zo’n 200. “De werktitel van dit plan is steeds ‘Loverbosch fase 4’ geweest, maar we willen er een nieuwe naam voor verzinnen”, zegt wethouder Leon van de Moosdijk. Deze nieuwbouwwijk moet namelijk een nieuwe en eigen identiteit krijgen.

Appartementencomplexen

Het project staat dus nog in de kinderschoenen. “Dit is een strategische grondaankoop. We zijn er op tijd bij. Duidelijk is wel dat we hier graag betaalbare huizen willen bouwen”, aldus Van de Moosdijk.

De vaststelling van de nieuwe gemeentelijke woonvisie, naar verwachting later dit jaar, wordt echter niet afgewacht: het opstellen van de stedenbouwkundige tekeningen kan meteen van start. “Maar we proberen altijd zoveel mogelijk naar de behoefte te bouwen.”

Ook wat dat betreft heeft Van de Moosdijk aan Van Wanrooij een goede partner. “We maken flexibele plannen die we aan de woonbehoefte kunnen aanpassen. De markt is tenslotte volop in beweging, de gezinssamenstelling is veranderd”, zegt directeur Clemie van Wanrooij. Wel oppert Van de Moosdijk alvast de optie van duplexhuizen, ‘maar dan niet van die vinex-wijken’, en ook appartementencomplexen passend bij de omgeving worden alles behalve uitgesloten.

‘Ook in Asten zijn we hiermee nog steeds niet klaar’

Rond het jaar 2026 moeten de plannen in procedure kunnen waarna de bouw in 2028 van start moet gaan. Met het project slaat de gemeente meteen twee vliegen in één klap: ook Loverbosch fase 3 doet er namelijk zijn voordeel mee. “Daar was namelijk één bezwaarmaker, de eigenaar van de grond die we nu voor fase 4 hebben aangekocht. Die heeft daarmee ook meteen zijn bezwaar voor fase 3 ingetrokken”, aldus Van de Moosdijk.

Nog niet klaar

Asten kan daarmee uitzien naar honderden nieuwe huizen. Toch rekent Van de Moosdijk zichzelf nog niet rijk. “In Ommel en Heusden hebben we nog diverse opgaven en ook in Asten zijn we hiermee nog steeds niet klaar. We blijven daarom strategisch kijken of zich nieuwe kansen aandienen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant