Het gemeentehuis in Asten. (Archieffoto: Hein van Bakel)
Het gemeentehuis in Asten. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Gemeente Asten gehackt; mogelijk vertrouwelijke gegevens buitgemaakt

Algemeen 697 keer gelezen

ASTEN - Hackers hebben toegeslagen bij de gemeente Asten. Mogelijk zijn daarbij vertrouwelijke (persoons)gegevens buitgemaakt. De gemeente roept inwoners, ondernemers en medewerkers daarom op alert te zijn.

door Maarten Driessen

De digitale inbraak vond eind vorig jaar plaats, waarbij iemand toegang wist te krijgen tot privacygevoelige informatie in twee mailboxen. Dat blijkt uit onderzoek van een gespecialiseerd bureau, dat de gemeente liet uitvoeren nadat er een poging tot factuurfraude werd geconstateerd. De gemeente heeft daarop aangifte gedaan en tevens melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Naar aanleiding van de hack zijn direct extra beveiligingsmaatregelen getroffen

De dader(s) zou zichzelf toegang hebben verschaft tot ongeveer 23.000 bestanden en andere gegevens, zoals adres- en financiële gegevens en bankrekening- en burgerservicenummers. ‘We onderzoeken om welke gegevens het precies gaat en vragen inwoners, bedrijven en medewerkers uit voorzorg en vooruitlopend op de uitkomsten van dat onderzoek alert te zijn. Wij hebben niet kunnen vaststellen dat er gegevens zijn buitgemaakt maar we kunnen dat ook niet uitsluiten’, aldus de gemeente in een reactie.

Geschrokken

De gemeente stelt te zijn geschrokken van de digitale inbraak. Momenteel wordt getracht te achterhalen of er ook daadwerkelijk gegevens zijn buitgemaakt en welke dan precies. ‘Inwoners, bedrijven en medewerkers van wie vertrouwelijke gegevens in de mailboxen aanwezig zijn, informeren wij persoonlijk zodra dit bekend is’, aldus de gemeente.

Naar aanleiding van de hack zijn direct extra beveiligingsmaatregelen getroffen. ‘We grijpen dit incident aan om gemeentebreed extra te investeren in bewustwording op het vlak van cybercriminaliteit, vanuit het besef dat we met privacygevoelige gegevens werken.’ Zo zijn de eigen systemen - en daarmee de mailboxen - nu extra zwaar beveiligd in de hoop herhaling te voorkomen. 

Mensen die vermoeden dat hun persoonsgegevens worden of zijn misbruikt, worden verzocht contact met de gemeente op te nemen. Andersom zal de gemeente dat zelf ook doen. ‘Als uit het onderzoek blijkt dat er gevoelige en herleidbare informatie van iemand bij de inbraak betrokken is, nemen wij contact met diegene op.’

Uit de krant