Statiegeld moet de hoeveelheid blikjes op straat en in de natuur beperken. (Foto: Corinna Romanesco)
Statiegeld moet de hoeveelheid blikjes op straat en in de natuur beperken. (Foto: Corinna Romanesco)

Statiegeld op blik: goed plan, wel lastig

Algemeen 366 keer gelezen

ASTEN - Afval recyclen vinden we belangrijk. Uit onderzoek in opdracht van deze krant blijkt dat maar liefst 94 procent voorstander is van recyclen. Statiegeld op blikjes vindt 62 procent van de deelnemers aan het onderzoek een goed plan, 20 procent maakt het weinig uit.

door Martin de Bruijne

Aan het onderzoek van Tip Asten deden 437 mensen mee. 60 procent van hen zegt altijd de kleine plastic flesjes, waar tegenwoordig statiegeld op zit, naar een inzamelpunt te brengen. Al is niet iedereen enthousiast over deze punten: “Dit gaat echt niet lang duren in verband met de wespen en vliegen in de zomer. Het is gewoon niet te doen op de inzamelpunten.”

‘Nadruk moet liggen op repareren, hergebruiken en dan pas recyclen’

Ruim 70 procent van de deelnemers zegt echter ook met blikjes naar deze punten te gaan. “Zal zwerfafval terugdringen en hergebruik bevorderen. Educatief ook een voordeel met bewustwording’’, merkt een deelnemer aan het onderzoek van Invior op. En meer panelleden denken dat dit beleid inderdaad voor minder zwerfafval zal gaan zorgen.

Hoger bedrag?

Maar dat we vijftien cent statiegeld moeten betalen voor blikjes betekent volgens de lezers niet dat er helemáál geen blikjes meer op straat komen te liggen. “Goed dat het ingezameld wordt. Vraag me alleen af of het werkelijk zin heeft tegen zwerfafval.” Zo twijfelen veel panelleden sowieso over het bedrag van vijftien cent. Is dat wel voldoende? “Misschien is het wel veel te weinig. Ik denk dat minimaal 25 cent nog meer zal stimuleren om te retourneren.”

Weg van wegwerp

Maar het belang van recyclen staat dus grotendeels wel op de radar. Zo zegt iemand: “Voor een schone wereld. Ook voor onze kinderen.” Hergebruik is misschien nog wel een slag beter, en zou daarom volgens veel panelleden de standaard norm moeten zijn. “Alle grondstoffen zijn eindig. Hergebruik moet bij productie van zaken uitgangspunt zijn. Dat vereist eisen aan het produceren”, aldus een panellid.

En iemand anders: “Nadruk zou ook meer moeten liggen op repareren, hergebruiken en dan pas recyclen. In ieder geval weg van wegwerpconsumeren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant