De dansers van de Washington School of Ballet, met op de achtergrond beiaardier van Asten Rosemarie Seuntiëns.
De dansers van de Washington School of Ballet, met op de achtergrond beiaardier van Asten Rosemarie Seuntiëns.

Astense klanken bij ‘Freedom Concert’ in Amerika

Algemeen 348 keer gelezen

ASTEN/ARLINGTON - De vriendschap tussen Nederland en Amerika werd vorige week onder Astense klanken gevierd. Beiaardier Rosemarie Seuntiëns kreeg namelijk de eer het Netherlands Carrilon te bespelen. Zo gaf ze kleur aan het jaarlijkse Freedom Concert in het Amerikaanse Arlington, waarbij ook prinses Margriet aanwezig was. 

door Maarten Driessen

De tweede editie van het Freedom Concert vorige week woensdag kende zo een bijzondere rol voor Astens beiaardier. Ze vloog speciaal over om evenals haar Amerikaanse collega Edward Nassor het indrukwekkende carillon te bespelen.

Het 39 meter hoge klokkenspel werd in 1952 door toenmalig koningin Juliana aan de Verenigde Staten geschonken. Ze deed dit uit naam van het Nederlandse volk, als blijk van waardering voor de inzet van de Amerikanen bij de bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Het carillon omvat 53 klokken en staat symbool voor vrede en vrijheid, en herinnert tevens aan de sterke band tussen de twee landen. Het gevaarte staat in Arlington, nabij hoofdstad van de Verenigde Staten Washington.

Modern en klassiek

Het Freedom Concert is een gezamenlijk initiatief van het National Park Service en de Nederlandse Ambassade. Dit ter ere van Bevrijdingsdag. De tweede editie werd naast Seuntiëns ook door prinses Margriet ingevuld. In haar toespraak ging ze in op het belang van de viering van vrijheid.

Evenals Nassor speelde Seuntiëns een mix van moderne en klassieke muziek. Tot slot vond er ook nog een dansoptreden plaats van de leerlingen van de Washington School of Ballet.

Uit de krant