Er werd vorige week ook voor de waterschappen gestemd. (Foto: Hein van Bakel)
Er werd vorige week ook voor de waterschappen gestemd. (Foto: Hein van Bakel)

Ook aardverschuiving binnen waterschap Aa en Maas

Algemeen 350 keer gelezen

ASTEN - Ook de verdeling binnen waterschap Aa en Maas ziet er na de verkiezingen van vorige week totaal anders uit. Consistente factor is zoals vertrouwd Water Natuurlijk, met in de gelederen Tiny van den Eijnden uit Ommel en Maarten van den Boomen uit Asten, waar met name het CDA van Heusdenaar Jos Leenders fors inlevert. Dit ten faveure van de BoerBurgerBeweging, samen met de Partij voor de Dieren de nieuwkomers binnen het waterschap.

door Maarten Driessen

Jos Leenders blikt met gemengde gevoelens terug op de verkiezingen van vorige week. De Heusdenaar bleek opnieuw een  stemmenkanon in eigen gemeente - met een mandaat van bijna 1.200 kiezers deed niemand het hier beter - maar tegelijkertijd is zijn partij het CDA de grote verliezer. 

Een flinke tik voor ons, daar moeten we niet omheen draaien

De christen-democraten gaan waarschijnlijk van vijf naar twee zetels. “Daarbij heb ik een stuk minder stemmen dan de vorige keer. Maar er is veel meer uit protest gestemd, daar valt inhoudelijk niet tegenop te boksen. In Helmond bijvoorbeeld is de BBB de grootste geworden. Volgens mij zitten daar niet veel boeren”, reageert Leenders.

Helemáál als een verrassing komt het verlies natuurlijk niet. Landelijk zit het CDA al een tijdje in het nauw, met steevast ongunstige peilingen, en dat sentiment vertaalde zich vorige week in een duidelijke afstraffing. “Het is een flinke tik voor ons als partij, daar moeten we niet omheen draaien. Maar het credo luidt: de kiezer heeft altijd gelijk. En dat is ook zo.”

Wel behoudt Leenders dus, met plek twee op de kieslijst, naar verwachting zijn zetel binnen het waterschap. “We gaan het niet anders doen dan voorgaande jaren. We blijven inzetten op inhoudelijk goed beleid en scherp zijn op de kosten.”

Water Natuurlijk

Ondanks de imposante opmars van de BBB lukte het Water Natuurlijk om zijn koppositie te behouden. De partij van lijsttrekker Ernest de Groot eindigt naar alle waarschijnlijkheid op acht zetels en blijft daarmee de grootste.

Waterpeil verhogen is belangrijk om verdroging tegen te gaan

In de gemeente Asten zorgden Tiny van den Eijnden en Maarten van den Boomen voor een belangrijk deel van de stemmen. Ommelnaar Van den Eijnden hengelt er 282 binnen, Astenaar Van den Boomen noteert een totaal van 412. “Maarten en ik hebben samen campagne gevoerd en we zijn heel tevreden met het resultaat, dat boven verwachting goed is. Fijn om dat vertrouwen te krijgen”, zegt Van den Eijnden.

Ook Lieroppenaar Gerard Claassen scoorde met 440 stemmen prima in de gemeente Asten.

Van den Boomen en Van den Eijnden stonden niet op een verkiesbare plek. Toch blijft hun inzet de komende jaren groot. “We waren en blijven nauw betrokken. En we hebben nu mandaat om onze stem te laten horen”, aldus Van den Eijnden, die (de aanpak van) verdroging als belangrijkste speerpunt noemt.

“Want dat is nu al en van de grootste gevaren. Verhoging van het waterpeil is daarom belangrijk. Daarbij is het prettig dat Water Natuurlijk niet aan een politieke partij is gelieerd. We kunnen en willen met iedereen samenwerken door de passie die ons deelt te laten gelden: de liefde voor landschap, natuur en milieu.”

Uit de krant