Ruim de helft van de stemmen uitgebracht in gemeenschapshuis Hart van Heuze in Heusden ging naar de BBB. (Foto: Hein van Bakel)
Ruim de helft van de stemmen uitgebracht in gemeenschapshuis Hart van Heuze in Heusden ging naar de BBB. (Foto: Hein van Bakel)

Heusden kiest massaal voor BBB

Algemeen 614 keer gelezen

ASTEN/HEUSDEN - De monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) dreunt in alle provincies na. Ook in Noord-Brabant werd de partij van Caroline van der Plas met afstand de grootste. De boerenproteststem kreeg zeker in Heusden stevig gestalte: meer dan de helft van de kiezers koos hier voor BBB.

door Maarten Driessen

De cijfers spreken ook in de gemeente Asten voor zich. BBB-lijsttrekker John Frenken haalt hier maar liefst 1.416 stemmen, VVD-voorman Martijn van Gruijthuijsen volgt met 763 stemmen op gepaste afstand.

Net zoals in buurgemeenten Someren, Deurne en Helmond, of beter gezegd in vrijwel alle Brabantse gemeenten, eindigt de BBB in Asten met stip op één.

De coalitie- onderhandelingen starten deze week

Met name in Heusden is de BBB-opmars enorm. In gemeenschapshuis Hart van Heuze werden vorige week 1.481 geldige stemmen uitgebracht, waarvan meer dan de helft (746) naar de BBB gaat.

Traditioneel deed juist het CDA het hier goed, maar die partij kan nu nog op slechts 125 stemmen rekenen. Zo scoort ook de VVD in Heusden (156 stemmen) dit keer beter. Dat blijkt uit de resultaten per stembureau, die in de papieren editie van Peelbelang zijn te vinden.

Nieuwe coalitie

Ondertussen heeft BBB burgemeester van Waalwijk Sacha Ausems als formateur voor de provincie Noord-Brabant aangesteld. De eerste gesprekken gaan deze week van start. BBB zegt geen enkele partij op voorhand uit te sluiten, maar op het gebied van stikstofbeleid bijvoorbeeld lijkt weinig discussieruimte.

De huidige Brabantse coalitie bestaat nu nog uit VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks. Van drie laatstgenoemde partijen is het nog maar de vraag of ze wat stikstof betreft bereid zijn om te bewegen.

De officiële uitslag wordt pas morgen bekendgemaakt, maar het lijkt er niet op dat de huidige coalitie nog op een meerderheid kan rekenen. Sowieso ligt er wederom een coalitie van een vijftal partijen in het verschiet.

Tussentijdse evaluatie

In ieder geval is de BBB nu aan zet. De partij hoopt te bewerkstelligen dat het te vormen coalitieakkoord tussentijds wordt geëvalueerd.

Lijsttrekker John Frenken: “De afgelopen jaren hebben we namelijk geleerd dat ontwikkelingen en uitdaging zich in een steeds hoger tempo aan het opvolgen zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant