De kinderen gaven woensdag hun presentaties in het gemeentehuis.
De kinderen gaven woensdag hun presentaties in het gemeentehuis.

Kinderraad geeft advies over veilig surfen op internet

Algemeen 380 keer gelezen

ASTEN - Op woensdag 8 maart heeft de Kinderraad in opdracht van de politie Asten advies uitgebracht aan diverse partijen over veilig internetten. 

De kinderraad, groep 8 van BBS Antonius, heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan het vraagstuk rondom veilig internetten. Opdrachtgever Marloes Misdom van politie Asten was onder de indruk tijdens de introductie hoeveel kinderen op de basisschool al te maken hebben met cyberpesten. “Bewustwording tijdens dit project is dan ook een belangrijk doel”, aldus Marloes.

‘Cyberpesten en cybercriminaliteit moet zo snel mogelijk stoppen’

De Kinderraad heeft vanuit diverse invalshoeken input verkregen. In het mobiele Medialab van de politie leerden de kinderen meer over het thema. Jongerenwerkers van Onis gingen met de kinderen in gesprek. Ze leerden vanuit het bedrijf Kaspersky over het beveiligen van je computer.

Tot slot kreeg de kinderraad input van de gemeente over onder andere Hackshield, een online preventie programma waar alle kinderen uit Asten aan kunnen deelnemen.

Presentatie

In de raadzaal van de gemeente Asten, mocht de Kinderraad presenteren hoe zij denkt dat kinderen zich beter kunnen beschermen tegen de digitale gevaren. Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk was verrast door de diversiteit aan ideeën die eigenlijk allemaal te combineren zijn.

Zo vertelden Ilse en Stan over de afspraken die je met je ouders moet maken en deelden ze flyers uit waarop stond omschreven hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te gaan. Jurre pleitte voor een ‘week van veilig internet’ op alle Prodas scholen. Ook Maud gaf aan wel wekelijks les te willen in alle klassen over dit belangrijke onderwerp. Ze zouden graag een (be)spreekuur willen inrichten waarbij experts in gesprek gaan met kinderen. ‘Mogelijk zou Onis hier een rol in kunnen spelen’, aldus Stan van Kampen.

Franka van Deurzen zag mogelijkheden om samen met kinderen lessen te ontwerpen rondom dit thema. Mijs vertelde over een Prodas breed Hackteam, om meer te leren over hacken en, uiteraard, om dit verantwoord in te zetten. Mario Vervlossen, ICT expert van Prodas, zag hier een waardevol project in. “Hoe gaaf zou het zijn als de kinderen met deze interesse ook regelmatig bij elkaar kunnen komen en zo aan Prodas kan adviseren over zwakke plekken in systemen”, liet Mario weten.

Tim en Jop waren al druk bezig geweest met een website om zo kinderen en ouders te informeren. Ze zouden maar al te graag een chatfunctie online zetten waarbij experts, zoals zijzelf, advies kunnen geven aan de kinderen die het nodig hebben. Tot slot vertelde Lucas over een rechercheteam, waarbij de kinderen samen met de politie de daders opsporen. ‘Want cyberpesten en cybercriminaliteit moet natuurlijk zo snel mogelijk stoppen en daders mogen er zeker niet mee wegkomen’, aldus de Kinderraad.

Ideeën oppakken

Dit waren slechts een aantal van de ideeën van de Kinderraad vorige week woensdag. Bij Prodas zal er nu gekeken worden welke ideeën kunnen worden opgepakt door het Innovatie team. De belangrijke taak ligt nu verder bij de politie om de Kinderraad op 20 maart te vertellen wat ze ook daadwerkelijk kunnen uitvoeren. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant