De groep maakte een rondje door het centrum en bekeek diverse knelpunten. (Foto: Hein van Bakel)
De groep maakte een rondje door het centrum en bekeek diverse knelpunten. (Foto: Hein van Bakel)

Inclusie: ‘Zo slecht doet Asten het nog niet’

Algemeen 1.433 keer gelezen

ASTEN - Drempels, stoepranden, kuilen en gaten. De één stapt er zo overheen, voor de ander vormen het serieuze hindernissen. Om meer inzicht te krijgen in hoe inclusief Asten eigenlijk is, werkt de gemeente aan de oprichting van een werkgroep vol ervaringsdeskundigen. Als aftrap werd vorige week woensdag een rondje door het centrum gemaakt.

door Maarten Driessen

Alles is te repareren, maar aan de kou is niets te doen. Ondanks dat verzamelt een gemêleerd gezelschap zich vandaag bij het gemeentehuis aan het Koningsplein in Asten. 

Want dat de gemeente zich actief inzet om de openbare weg beter toegankelijk te maken, kan bij de aanwezigen alom op waardering rekenen. Zo zijn er mensen in een rolstoel, een scootmobiel, met een rollator of met een stok, maar ook inwoners die blind of slechtziend zijn. Allen ervaren zo hun eigen problemen op straat. Daarnaast ook een afvaardiging van betrokken instanties zoals Onis Welzijn, Oro en Leef.

Het zijn vooral de kleine dingen, een randje hier, een stoepje daar

Inclusie betekent dat iedereen kan en mag meedoen en dat geldt daarom ook voor deze bijeenkomst: iedere inwoner kon zich op voorhand aanmelden. “Daarbij zijn we direct op enkele locaties met knelpunten gewezen. Een deel daarvan maakt onderdeel uit van de route die we vandaag afleggen”, zegt wethouder Janine Spoor.

Zoals één locatie zeker in het oog springt: het ‘gat’ voor het oude postkantoor aan de Markt. Hier ziet iedereen de potentieel gevaarlijke situaties direct voor zich. En zo worden meer locaties uitgebreid onder de loep genomen.

Startbijeenkomst

Eenmaal terug in het gemeentehuis wacht niet alleen koffie met wat lekkers, maar ook een vooruitblik op wat nog komen gaat. Zo werkt de gemeente aan een heus werkplan Inclusie. “We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Inclusie is tenslotte het tegenovergestelde van uitsluiten. Mensen met een beperking moeten op dezelfde manier onderdeel kunnen uitmaken van de samenleving”, zegt Denise Coenegracht, beleidsmedewerker met inclusie in haar ‘portefeuille’.

“Dit is de startbijeenkomst voor het opstellen van het werkplan. Later dit jaar volgen er nog meer bijeenkomsten”, aldus Coenegracht. Vervolgens gaan de aanwezigen in verschillende groepjes dieper op enkele thema’s in, zoals vervoer, vrije tijd en werk en inkomen.

Wheelchair Skills Team

Daarbij sluit ook de 39-jarige Loes aan. De Astense zit in een rolstoel en denkt daarom graag over het onderwerp mee. “Dat ze ervoor openstaan, dat ze wíllen luisteren, dat is voor mij de belangrijkste reden om hier vandaag te zijn”, zegt Loes.

Ze ondervindt zelf vooral hinder in meer historische steden, zoals bijvoorbeeld Maastricht. “Asten doet het zo slecht nog niet. Het zijn vooral de kleine dingen, een randje hier, een stoepje daar.”

Die hindernissen deren haar overigens steeds minder. Loes wijst op wat mindervaliden zélf kunnen doen. “Ik heb trainingen gevolgd bij het Wheelchair Skills Team. Zo heb ik mijn rolstoelvaardigheden verbeterd.” Kortom, als iedereen een beetje z’n best doet, dan moet het wel goed komen met die inclusie.

Op 8 maart aanstaande staat de volgende bijeenkomst gepland. Natuurlijk is ook dan weer iedereen welkom.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant