Het kerkhof in Heusden. (Foto: Hein van Bakel)
Het kerkhof in Heusden. (Foto: Hein van Bakel)

Opinie - Pleidooi voor behoud van graven op kerkhof

Algemeen 640 keer gelezen

In het Peelbelang van vorige week staat het artikel ‘Zorgen over steeds leger kerkhof’. Daarin wordt de wens geuit om graven te laten bestaan om zo het karakter van een kerkhof te behouden. Door de jaren heen zijn de gebruiken rondom dood veranderd en kiezen minder mensen ervoor om begraven te worden op een kerkhof.

Door het ruimen van graven verandert het beeld van een kerkhof. Liep je voorheen langs de graven, las je de namen op de zerk en dacht: “O ja, die ken ik. Die was …” Zo zullen velen zich de overledenen voor de geest halen terwijl ze langs de graven lopen.

De sfeer op een kerkhof met graven is sereen, de stilte prettig. Meestal ben je er niet lang alleen want er is vaak iemand die ook even bij het kerkhof langsloopt; een klein moment van herkenning en verbinding. Je komt niet alleen mensen tegen op een kerkhof, maar ook een konijn dat de bloemen afknabbelt, vogels die een lied zingen en veel insecten en andere kleine diertjes die je pas ziet als je even gaat zitten.

De meeste kerkhoven liggen rond de kerk of in het centrum. Hierdoor is het een plek die door vele mensen bezocht kan worden. Een plek waar vele dorpsgenoten een rustplaats hebben, waar je herinneringen kunt ophalen. Waar graven vertellen over het geloof en de katholieke symbolen, over de hoop op een weerzien in het hiernamaals.

Wat is er nodig om de graven te behouden? Is 10 jaar grafrechten betalen voldoende? Kunnen we afspreken dat na 10 jaar geen grafrechten meer hoeven te worden betaald, maar dat nabestaanden wel zelf voor het onderhoud blijven zorgen?

Ik wil pleiten voor het behoud van graven op de kerkhoven. Voor een andere kijk naar de grafrechten. Voor een andere kijk op het financieren van de kosten van kerkhoven.

Franka van Berlo 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant