Landelijk zijn er inmiddels meer dan 3.000 schoolkampioenen in de race voor de eindzege van De Nationale Voorleeswedstrijd.
Landelijk zijn er inmiddels meer dan 3.000 schoolkampioenen in de race voor de eindzege van De Nationale Voorleeswedstrijd.

Voorleeswedstrijden van start

Algemeen 203 keer gelezen

ASTEN - Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool kunnen zich weer opmaken voor de jaarlijkse Nationale Voorleeswedstrijd. Die gaat lokaal op donderdag 9 februari van start met de voorronde in dienstencentrum De Beiaard in Asten. De landelijke finale staat gepland op 24 mei in Utrecht.

Aan het begin van het schooljaar krijgt elke basisschool in Nederland een gratis deelnamepakket toegestuurd, met daarin posters, een spelregelboek, tips en een oorkonde voor de winnaar.

Dit keer heeft De Nationale Voorleeswedstrijd een extra feestelijke tintje: het is namelijk alweer de 30e editie. De wedstrijd wordt provinciaal georganiseerd door de Noord-Brabantse bibliotheken, waaronder Bibliotheek Helmond-Peel.

3.000 kampioenen

Basisschooljeugd uit de groepen 7 en 8 met voorleestalent gaan eerst de strijd aan op hun eigen school. Dit keer hebben zich landelijk meer dan 3.000 basisscholen aangemeld. Zodoende zijn er ook ruim 3.000 schoolkampioenen in de race voor de eindzege.
Deze schoolkampioenen nemen het tegen elkaar op in de vervolgronde, ofwel de lokale ronde. In de gemeente Asten wordt deze op donderdag 9 februari in dienstencentrum De Beiaard gehouden.

De winnaars mogen zich ‘lokaal voorleeskampioen’ noemen en gaan door naar de regionale finale. Na deze regionale finale volgt de provinciale finale die op zaterdag 1 april wordt gehouden in het Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. De winnaar van de provinciale finale van Noord-Brabant zal de provincie vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd op 24 mei in Utrecht.

Maar goed, zover is het allemaal nog lang niet. In Asten gaat eerst de blik op de schoolkampioenen die zich in De Beiaard zullen presenteren.

Publiek welkom

De lokale voorronde is dan ook geopend voor publiek, geïnteresseerden kunnen de wedstrijd bijwonen. Deze gaat om 13.00 uur van start. De jury bestaat uit wethouder Janine Spoor, leesmediacoach Bea van Dijk en prins van carnavalsvereniging De Plekkers Arthur van der Heijden.

Uit de krant