Regionaal-overste van de Priesters van het Heilig Hart van Jezus, pater Koos de Rooij, wijdt het monument in. (Foto: Siris/Rob Fritsen)
Regionaal-overste van de Priesters van het Heilig Hart van Jezus, pater Koos de Rooij, wijdt het monument in. (Foto: Siris/Rob Fritsen)

Monument overleden paters en broeders officieel ingewijd

Algemeen 606 keer gelezen

ASTEN - In 2019 vertrokken de laatste paters en broeders uit het Heilig Hart-klooster aan de Wilhelminastraat in Asten. In aanloop naar hun vertrek besloten de paters de kloosterbegraafplaats achter in de tuin elders onder te brengen. Die plek werd gevonden in het parochiekerkhof even verderop, waar afgelopen donderdag een speciaal monument werd ingewijd.

Het gros van de tweehonderd paters en broeders die in de kloostertuin begraven lagen, is nu verhuisd naar het parochiekerkhof nabij de Maria Presentatiekerk. Pater Somers is herbegraven op het kerkhof in Someren-Eind, het dorp waar hij jarenlang als pastoor fungeerde, en een medebroeder is met twee van zijn broers herenigd.

Dat maakt dat er in totaal 198 paters en broeders in één gezamenlijk graf op het parochiekerkhof zijn herbegraven.

Toekomst ongewis

Eigenlijk was een verhuizing (nog) niet nodig. Het vorige graf in de kloostertuin mocht nog tot 2038 gehandhaafd blijven. Maar omdat de toekomst van het klooster lange tijd ongewis was (eerder was het plan bijvoorbeeld om er een gemeenschapshuis van te maken) besloten de paters zelf alvast op zoek te gaan naar een goede plek. Na overleg met de Franciscusparochie Asten-Someren werd besloten één groot graf op het parochiekerkhof te realiseren dat tevens als monument zou dienen.

Zo gezegd, zo gedaan, want vorige week donderdag kon het gezamenlijke graf officieel worden ingewijd. Dat gebeurde door de regionaal-overste van de Priesters van het Heilig Hart van Jezus, pater Koos de Rooij. Even daarvoor hield pastoor Sacha Steijaert van de Franciscusparochie een korte plechtigheid in de Maria Presentatiekerk.

Het monument is vanaf nu dagelijks tussen 9.00 uur en 18.00 uur te bezoeken. Op zondag kunnen bezoekers vanaf 10.15 uur terecht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant