Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk geeft haar nieuwjaarsspeech. (Foto: Hein van Bakel)
Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk geeft haar nieuwjaarsspeech. (Foto: Hein van Bakel) Hein van Bakel

Burgemeester: ‘Hoop op meer perspectief’

Algemeen 342 keer gelezen

HEUSDEN - Perspectief voor boeren, woningzoekenden, voor mensen met financiële problemen. Perspectief ook voor alle inwoners van de gemeente Asten. Dat is waar burgemeester Anke van Extel-van Katwijk op hoopt, zo vertelde ze tijdens haar nieuwjaarsspeech in gemeenschapshuis Hart van Heuze in Heusden.

door Maarten Driessen

Dat er naar Heusden werd uitgeweken had sowieso te maken met de ontwikkelingen in Asten zelf, waar de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente traditioneel plaatsvindt. Het in aanbouw zijnde gemeenschapshuis aan de Kerkstraat, ‘t Kwartier, moet namelijk nog worden geopend. Die opening staat gepland op 27 februari aanstaande.

Het idee is dat we de nieuwjaarsrecepties gaan rouleren door de dorpen

Toch was het uitstapje vorige week woensdagavond niet eenmalig. “Het idee is dat we de nieuwjaarsrecepties gaan rouleren door de dorpen. Dus van Heusden naar Asten, naar Ommel en dan weer terug naar Heusden. We zeggen dat we als bestuur zichtbaar en betrokken zijn bij de kernen en hun inwoners, wat is er dan mooier dan de daad bij het woord voegen en de nieuwjaarsbijeenkomsten in al onze kernen te organiseren”, aldus burgemeester Anke van Extel-van Katwijk in haar nieuwjaarsspeech. “We hopen dat we hiermee uitstralen dat we samen de gemeente Asten vormen en dat we trots zijn op al onze drie kernen.”

Energiecrisis

Van Extel-van Katwijk blikte terug op het bewogen jaar 2022, dat door zowel het coronavirus als de oorlog in Oekraïne werd gedomineerd, en keek daarnaast vooruit naar dit jaar. “Voor 2023 hoop ik dat de wereldleiders nu eindelijk beseffen dat problemen niet opgelost worden door wapens te gebruiken. Dat de rechten van vrouwen of andersdenkenden in heel de wereld gerespecteerd worden.”

We zien dat meningsverschillen en standpunten steeds extremer worden

Dichterbij huis hoopt ze vooral ook op meer perspectief. “Voor de boeren, voor mensen die een woning zoeken, voor mensen die vanwege de energiecrisis het hoofd maar moeilijk boven water kunnen houden.” Van Extel-van Katwijk wil daar haar bijdrage aan leveren. “Maar daar heb ik u allen voor nodig, samen de schouders eronder zetten om alle uitdagingen aan te gaan. We weten dat deze er voldoende zijn. Soms bij u achter de voordeur, soms binnen uw organisatie of vereniging of in de gemeenteraad. Weet dat het soms niet lukt om problemen alleen op te lossen. Dat is geen schande.”

Goed voornemen

Tot slot benoemde Van Extel-van Katwijk nog de nieuwe campagne van stichting Sire, gericht op het bestrijden van polarisatie. “Afgelopen jaar zien we dat meningsverschillen en standpunten steeds extremer worden waardoor mensen steeds meer tegenover elkaar komen te staan. We luisteren niet meer naar elkaar, nemen elkaar niet meer serieus of gaan elkaar zelfs haten vanwege onze standpunten”, aldus de burgemeester.

De titel van de campagne luidt ‘Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt’. Van Extel-van Katwijk: “Laten we afspreken dit als goed voornemen mee te nemen voor het komend jaar.”

Uit de krant