Het voormalige Blokker-pand waar het appartementencomplex moet verrijzen. (Foto: Hein van Bakel)
Het voormalige Blokker-pand waar het appartementencomplex moet verrijzen. (Foto: Hein van Bakel)

Nieuw complex Prins Bernhardstraat: kolossaal maar welkom

Algemeen 2.521 keer gelezen

ASTEN - Een ontwikkeling van deze omvang hebben ze in het centrum van Asten al een tijdje niet meer gezien. Toch staat de gemeenteraad niet negatief tegenover de komst van een appartementencomplex aan de Prins Bernhardstraat. Vooral het verbinden van de winkelcentra Het Kompas en Midas is een dikke pre voor de ontwikkelaar.

door Maarten Driessen

Waar eens de Blokker huisde moet een nieuw, groot en modern pand verrijzen. Met daarin ruimte voor vijftien koop- en zes sociale huurappartementen. Daaronder een commerciële plint van zo’n duizend vierkante meter met ruimte voor ondernemers die de twee aangrenzende winkelcentra (Het Kompas en Midas) met elkaar verbinden. 

Het project mag geen vertraging oplopen

Tot slot wordt er in het belang van de bewoners een parkeerkelder gerealiseerd. Ontwikkelaar is de firma P&R Projectontwikkeling BV, gevestigd in Oss.

Dorps karakter

Eerder gaf het college van B en W al aan in principe medewerking aan de plannen te willen verlenen. Maar ook de gemeenteraad komt nog aan zet. In aanloop daarnaartoe werd het project dinsdagavond tijdens een commissievergadering besproken.

Op de PGA na toonden alle partijen zich grotendeels positief over de plannen. Belangrijkste discussiepunt was het vooraanzicht bezien vanaf de Markt. De tekeningen zoals die er nu liggen kunnen nog niet op heel veel enthousiasme rekenen, vooral omdat de gevel een onvoldoende dorps karakter zou hebben. “We willen de ontwikkelaar daarom verzoeken een nieuw ontwerp te maken zodat we straks wat te kiezen hebben”, aldus Tiny van den Eijnden (Samen voor Asten).

Dit is een reus op een plek waar het al knelt

De VVD en vooral ook Algemeen Belang pleitten er echter voor de ontwikkelaar niet te veel in de weg te zitten. “Aanpassing van de gevel mag bekeken worden, maar hou het tijdspad in de gaten. Het project mag geen vertraging oplopen”, vond Angelo Lingg (VVD).

Algemeen Belang ging bij monde van Frank van de Kerkhof nog een stapje verder. Volgens hem is een nieuw ontwerp niet nodig. “We willen ervoor waken dat we een ondernemer die zijn nek uitsteekt met een duur plan, het risico laten lopen dat hij opnieuw naar de tekentafel moet.”

Te weinig groen

Met name de PGA ziet de komst van het pand in de huidige vorm absoluut niet zitten. Sandu Niessen somde een hele trits bezwaren op. Zo vindt de oppositiepartij dat er te weinig groen in de plannen terugkomt en voorziet het problemen bij de verkeersontsluiting.

“Dit is een reus die wordt toegevoegd op een plek waar het al knelt. Veel te massaal. We zijn niet tevreden over dit plan en vragen daarom om aanpassingen”, aldus Niessen. En dat de bewoners van de huurappartementen straks, in tegenstelling tot de koopwoningen, géén eigen parkeerplaats krijgen, stuit de PGA eveneens tegen de borst.

Centrumontwikkeling

Dat laatste zit ook het college van B en W dwars. “Wij zijn daar niet blij mee, dus daar gaan we zeker nog een opmerking over maken”, sprak wethouder John Bankers, die tevens toezegde het groen wat hier verloren gaat elders in het centrum (ruimschoots) te compenseren.

“Het is een relatief grote ontwikkeling binnen ons centrum. Ook binnen onze eigen organisatie zijn discussies gevoerd over de massa van dit pand.” Toch vindt ook het college dat de voordelen hier opwegen tegen de nadelen, onder meer vanwege de beoogde centrumontwikkeling én het vergroten van het huizenaanbod.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant