De voormalige Bonifatiusschool in Asten. (Foto: Hein van Bakel)
De voormalige Bonifatiusschool in Asten. (Foto: Hein van Bakel)

‘Behoud waardevolle elementen Bonifatiusschool’

Algemeen 371 keer gelezen

ASTEN – Een plek met legio herinneringen: heel wat generaties Astenaren zetten hun eerste stappen in het onderwijs op de Bonifatiusschool. Mede daarom pleit Heemschut Noord-Brabant voor de status van gemeentelijk monument en ook veel Astenaren zien dat wel zitten. De lokale politiek lijkt echter niet zover te willen gaan, al is er wel draagvlak voor behoud van enkele cultuurhistorische elementen in het pand.

door Maarten Driessen

Op social media ging het balletje al aardig aan het rollen: met name (oud-)Astenaren die op de school hebben gezeten zien het pand graag in zijn originele staat behouden. Evenals Heemschut Noord-Brabant, die ervoor pleit het om te dopen tot gemeentelijk monument. Maar daarvoor lijkt echter onvoldoende draagvlak.

Dinsdagavond kwam de school tijdens een commissievergadering namelijk kort aan bod. Onder meer Samen voor Asten (SvA) en het CDA gaven aan graag de monumentale elementen van de Bonifatiusschool te behouden, maar omdopen tot gemeentelijk monument gaat bijvoorbeeld SvA duidelijk een stap te ver.

PGA dacht daar echter heel anders over. Commissieleden Sandu Niessen en Marianne van de Ven gaven een warm pleidooi voor behoud van het gebouw. “We willen voorzichtig omgaan met ons cultuurhistorisch erfgoed, want weg is weg”, aldus Van de Ven. Niessen op zijn beurt hekelde vooral dat bij de herontwikkeling is gekozen voor zorgwoningen. “Bij reguliere woningen had je het makkelijk financieel haalbaar kunnen maken om het pand te behouden.”

Rustige locatie

Wethouder John Bankers gaf in een reactie aan dat er nog geen gesprek met de Heemschut heeft plaatsgevonden. “Maar we willen de locatie in principe voor woningbouw gebruiken. Meer specifiek dus zorgwoningen vanwege de rustige locatie, dichtbij het centrum en met andere relevante voorzieningen in de buurt”, aldus Bankers.

Toch is het college volgens hem de historische meerwaarde van de voormalige school niet uit het oog verloren. “Inmiddels hebben diverse partijen interesse getoond in de herontwikkeling van het pand. We zullen daarom een ontwikkelcompetitie starten, waarbij we bepaalde waarde kunnen toekennen aan de cultuurhistorie. Partijen die daar voldoende rekening mee houden scoren dan hoger. Want we hebben wel degelijk oren en ogen naar de waarde van het pand, maar het valt ook in een breder verhaal: hoeveel en wat voor type woningen kunnen we hier realiseren.”

Uit de krant