Het Alzheimer Café Peelland is gevestigd in De Beiaard in Asten. (Foto: Hein van Bakel)
Het Alzheimer Café Peelland is gevestigd in De Beiaard in Asten. (Foto: Hein van Bakel)

5 jaar Alzheimer Café Peelland: ‘Heeft zijn nut duidelijk bewezen’

Algemeen 481 keer gelezen

ASTEN - Het Alzheimer Café Peelland bestaat vijf jaar. Het eerste lustrum wordt komende dinsdag gevierd met de jubileumvoorstelling ‘Wie van de drie heeft dementie?’ Ondertussen krabbelt het café na een lastige coronaperiode voorzichtig weer op. “We hebben een dip gehad, maar kruipen nu langzaam weer naar de vertrouwde bezoekersaantallen.”

door Maarten Driessen

Vijf jaar terug kreeg ook Asten zijn eigen Alzheimer Café, tevens geopend voor inwoners van de gemeenten Someren en Deurne. Een initiatief dat duidelijk in de behoefte voorziet: één op de vijf Nederlanders krijgt dementie en ook diens naasten worden er zo mee geconfronteerd. “Het Alzheimer Café heeft zijn nut in de afgelopen jaren duidelijk bewezen. Tijdens corona hebben we een dip gehad, we konden het een aantal keer niet organiseren en dat doet wat met de bezoekersaantallen, maar inmiddels kruipen die weer omhoog”, zegt Jac Huijsmans, werkgroeplid en samen met Hannie Derksen gespreksleider tijdens bijeenkomsten.

‘Inmiddels kruipen de bezoekersaantallen weer omhoog’Afhankelijk van het onderwerp ontving het café vóór corona steeds zo’n 60 tot 100 gasten. “We gaan nu weer richting de 60. Je moet dat weer opbouwen.

De bijeenkomsten worden gehouden in dienstencentrum De Beiaard waar steeds een vast programma wordt gedraaid: na de inloop gaat Huijsmans of Derksen met de gast(en) in gesprek, na de pauze worden er vragen vanuit het publiek beantwoord. “Bezoekers zijn over het algemeen heel tevreden over de inhoud. Voor sommigen vormen de bijeenkomsten ook een steuntje in de rug. Hier hebben ze sociale contacten en kunnen ze hun verhaal kwijt, een soort lotgenotencontact.”

Jubileumvoorstelling

Er komen ietsje meer bezoekers uit Asten, maar ook Deurne en Someren zijn goed vertegenwoordigd. Wel kan de werkgroep nog wat vrijwilligers uit Deurne en Someren gebruiken. “Zo kunnen we die voedingsgebieden beter bereiken”, aldus Huijsmans.

Het jubileumfeest ging in september van start met een speciale dagbestedingsmarkt, waarop aanbieders zichzelf konden presenteren. Komende dinsdag volgt de slotsom: een jubileumvoorstelling. “We hebben bewust gekozen voor een ontspannende activiteit. En het animo is groot, want alle 120 kaarten zijn al vergeven.” Wel wordt de zaal in De Beiaard mogelijk nog uitgebreid om meer bezoekers te kunnen ontvangen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant