Falco Thijssen, Ernest de Groot en John Bankers samen de prijswinnende scholieren. (Foto: Hein van Bakel)
Falco Thijssen, Ernest de Groot en John Bankers samen de prijswinnende scholieren. (Foto: Hein van Bakel)

Kinderen zijn samen het klimaat de baas

Algemeen 187 keer gelezen

ASTEN - De eerste periodewinnaars van het scholenproject ‘Lang leve planeet aarde’ zijn bekend. In Museum Klok & Peel in Asten werden vorige week donderdag de drie beste ideeën onthuld. Zo vielen basisschool De Diamant in Someren en de Antoniusschool in Heusden in prijzen. 

Het scholenproject is onderdeel van een brede duurzaamheidscampagne van de gemeenten Asten en Someren, waterschap Aa en Maas, het IVN en Museum Klok & Peel. Alle basisscholen in beide gemeenten nemen deel aan het project, waarbinnen wordt getracht het publiek zo laagdrempelig mogelijk bewust te maken van de opwarming van de aarde, de nadelige effecten daarvan en de kansen hoe hiermee om te gaan.

Als onderdeel van ‘Lang leve planeet aarde’ is aan de schoolkinderen gevraagd hoe zij zelf de nadelige gevolgen van klimaatverandering op een innovatieve manier kunnen beperken. In groepjes gaan ze vervolgens met de ideeën aan de slag. Het project beslaat verschillende periodes waarbij steeds andere scholen deelnemen, daarom dat de initiatiefnemers speciale periodetitels in het leven hebben geroepen.

Zo worden per periode de drie beste inzendingen gekozen, die vervolgens een prominente plaats krijgen in de tentoonstelling ‘Samen het klimaat de baas’. Deze is momenteel te zien in Museum Klok & Peel. Omdat de scholen na elkaar het zes weken durende project uitvoeren, komt er dus gedurende het jaar een continue stroom van nieuwe ideeën beschikbaar.

Eerste winnaars

Vorige week donderdag verzamelden de jeugd zich bij Klok & Peel voor de bekendmaking van de eerste prijswinnaars. Ook de eerste periode zit er tenslotte alweer op. De uitreiking was in handen van bestuurslid van waterschap Aa en Maas Ernest de Groot, wethouder van de gemeente Asten John Bankers en Falco Thijssen, afkoppelcoach in de gemeente Someren.

Samen maakten zij bekend dat de periodetitels naar Rahaf van de Diamant, Nina, Lana, Anne, Vince en Willem van de Antoniusschool en Izzat, eveneens van de Diamant. Diens projecten waren het beste in respectievelijk de onderbouw, middenbouw en bovenbouw.

De drie ideeën maken dus snel onderdeel uit van de tentoonstelling in Klok & Peel. Daarnaast dingen ze ook mee naar de prijs voor het beste idee van alle Astense en Somerense schoolkinderen, die na afloop van het project wordt uitgereikt. De drie groepjes mogen hun plannen dan presenteren aan dijkgraaf Mario Jacobs van Aa en Maas en de burgemeesters Anke van Extel-van Katwijk van Asten en Dilia Blok van Someren. En hun idee wordt op haalbaarheid beoordeeld door zowel de gemeenten als het waterschap.

Zelf aan de slag

De initiatiefnemers brengen het project dus graag breder onder de aandacht. Zo is de expositie ‘Samen het klimaat de baas’ nog het hele schooljaar te bezichtigen bij Klok & Peel. Hierin laten gemeenten en waterschap gezamenlijk zien hoe ze zelf de nadelige effecten van klimaatverandering te lijf gaan.

De expositie toont hoe het waterschap de beekdalen van de Beekerloop, de Aa en de Kleine Aa opnieuw laat meanderen, inclusief overstromingszones en natuurvriendelijke oevers. Verder laten de gemeente zien hoe ze bijvoorbeeld inzetten op duurzame energiebronnen en energiebesparing. De bezoeker moet tevens worden gestimuleerd om thuis zelf aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met het vervangen van tegels door groen, afkoppeling van regenpijpen en de aanleg van een sedumdak.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant