De bibliotheek haakt ook aan met enkele voorstellingen van een verhalenverteller. (Foto: Rob Fritsen)
De bibliotheek haakt ook aan met enkele voorstellingen van een verhalenverteller. (Foto: Rob Fritsen)

Ambitieuze duurzaamheidscampagne moet jeugd aan het denken zetten

Algemeen 1.032 keer gelezen

ASTEN – Week van de Duurzaamheid? Jaar van de Duurzaamheid! Museum Klok & Peel, het IVN, stichting Cuvosa, waterschap Aa en Maas en de gemeenten Asten en Someren zetten gezamenlijk een ambitieuze duurzaamheidscampagne op. Spelenderwijs gaan alle 2.850 basisschoolleerlingen uit de twee gemeenten dit schooljaar met het onderwerp aan de slag.

door Maarten Driessen

Duurzaamheid is een breed begrip. Daarom dat de initiatiefnemers zich met name op de onderdelen water en energie toespitsen. Alle basisschoolkinderen uit de gemeenten Asten en Someren gaan zo dit schooljaar met het thema aan de slag, met als doel ze op een laagdrempelige manier bewust te maken van de gevolgen van een veranderend klimaat.

De campagne wordt dus breed gedragen en bestaat onder meer uit het scholenproject ‘Lang leve planeet aarde’ en de expositie ‘Samen het klimaat de baas’.

Geen doemdenken

Het scholenproject, een initiatief van Museum Klok & Peel, het IVN en stichting Culturele Vorming Someren-Asten (Cuvosa), was de aanleiding voor de campagne. “Een aantal jaren terug hebben we ook gezamenlijk een project gedraaid. Dat beviel dusdanig goed, dat we daar nu een vervolg aan willen geven”, zegt Jessie Burgmans, conservator en hoofd educatie bij Klok & Peel.

In het onderwerp konden alle drie de partijen zich prima vinden. “Het gaat om een stukje burgerschap. De kunst is om dit thema vast te houden”, aldus Ineke Eijsbouts van Cuvosa.

Verdeeld over het schooljaar krijgen de diverse scholen het project voorgeschoteld, waarbij de eerste scholen deze maand van start zijn gegaan. Elke school gaat zo’n zes weken met het thema aan de slag.

De aftrap bestaat uit een film waarin de beide burgemeesters om hulp vragen, daarna voeren de kinderen onder leiding van het IVN activiteiten uit. Ook zijn er enkele culturele activiteiten met duurzaamheid als thema, zoals in Bibliotheek Helmond-Peel.

‘De kunst is om dit thema vast te houden’

Zo onderzoeken de kinderen hoe zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame(re) wereld. “We willen ze niet laten doemdenken, maar vooral laten ontdekken wat wél kan”, zegt Burgmans. Dus bijvoorbeeld minder afval produceren, water afvoeren of juist opvangen en zelf creatieve ideeën aandragen.

Wedstrijd

Bij dat laatste hoort zelfs een heuse wedstrijd: de groepjes kinderen die de beste klimaatideeën verzinnen vallen in de prijzen. Iedere school kiest zelf haar negen beste inzendingen waarna een jury bestaande uit enkele wethouders en de loco-dijkgraaf van Aa en Maas de eindwinnaars bepalen. Diens creaties krijgen vervolgens een eigen plekje in de expositie ‘Samen het klimaat de baas’ in Museum Klok & Peel in Asten.

Over die expositie gesproken: in een apart deel van Klok & Peel krijgen waterschap Aa en Maas en de twee gemeenten momenteel de ruimte. Zo wordt getoond hoe het waterschap de beekdalen van de Beekerloop, de Aa en de kleine Aa opnieuw ontwikkelt, onder meer om overstromingszones en natuurvriendelijke oevers te creëren.

Daarnaast laten de gemeente zien hoe ze bijvoorbeeld bijdragen aan het besparen van energie, hoe ze duurzame energiebronnen inzetten en wat inwoners zelf kunnen doen. Denk aan het vervangen van tegels voor groen, het afkoppelen van regenpijpen en het aanleggen van water absorberende sedumdaken.

De duurzaamheidscampagne is hiermee van start. IVN-voorzitter Wim Steenbakkers prijst vooral ook de tomeloze inzet van de vele betrokken vrijwilligers. “Zowel vanuit het IVN als het museum is de inzet enorm.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant