Foto: Annemiek van Glabbeek-Schouten.
Foto: Annemiek van Glabbeek-Schouten.

‘Schaf hondenbelasting helemaal af’

Algemeen 886 keer gelezen

ASTEN - Als het aan Algemeen Belang ligt, wordt de hondenbelasting in de gemeente Asten helemaal afgeschaft. De oppositiepartij wil zo de lijn van veel andere Nederlandse gemeenten volgen. “Meegaan in de vaart der volkeren om zo hondenbezitters tegemoet te komen.”

door Maarten Driessen

Ook de landelijke politiek zinspeelt al langer op het afschaffen van de hondenbelasting. De Tweede Kamer is niet onwelwillend, maar verlangt eerst onderzoek naar de financiële gevolgen. Het onderwerp kwam in Den Haag op de agenda als gevolg van een burgerpetitie die door 60.000 mensen werd ondertekend.

Veel ouderen die zitten te vereenzamen zijn gebaat bij een hond

Maar evenals veel andere gemeenten wil ook Algemeen Belang niet op de Tweede Kamer wachten. “Iedere week is er wel een gemeente die de hondenbelasting afschaft. Tijdens de eerstvolgende raadsvergadering zullen we het college van B en W daarom verzoeken hier ook naar te kijken. Want in Den Haag weet je maar nooit hoelang het uiteindelijk duurt”, zegt fractievoorzitter Paul Bakens. Zijn partij pleit ervoor de belasting vanaf 1 januari 2024 ook daadwerkelijk te schrappen.

Uitlaatveldjes

De hondenbelasting is in principe bedoeld voor de bekostiging van bijvoorbeeld uitlaatveldjes. Maar volgens Bakens belandt een deel van de opbrengsten standaard bij de algemene reserves van de gemeente.

“Het college krijgt zodoende de tijd om de financiën op een andere manier op orde te brengen. We hebben heel wat hondenbezitters in Asten dus die kunnen we zo tegemoetkomen. Veel ouderen die zitten te vereenzamen zijn gebaat bij een hond, dat belasten gaat ons daarom een beetje te ver.” Algemeen Belang dient haar voorstel in tijdens de raadsvergadering van dinsdag 4 oktober aanstaande.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant