Het Vorstermansplein is toe aan een opknapbeurt, vindt ook het Dorpsoverleg. (Archieffoto: Hein van Bakel)
Het Vorstermansplein is toe aan een opknapbeurt, vindt ook het Dorpsoverleg. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Nieuwe poging herinrichting Vorstermansplein

Algemeen 711 keer gelezen

HEUSDEN - Het Dorpsoverleg Heusden waagt opnieuw een poging om de herinrichting van het Vorstermansplein naar voren te halen. Eerder schoof de gemeenteraad het project tenslotte vanwege financiële beperkingen op de lange baan. Nu is er echter wél meer ruimte, aldus het Dorpsoverleg, dat oppert de beoogde OZB-verhoging slechts deels terug te draaien.

door Maarten Driessen

Begin vorig jaar werd de beoogde herinrichting van het dorpsplein in Heusden definitief op de lange baan geschoven. De financiële situatie was er niet naar en dus besloot de gemeenteraad er op zijn vroegst in 2025 weer naar te kijken. Een bittere pil voor de initiatiefnemers, die al sinds 2016 aan het project werken.

Moet je er nu echt een miljoen insteken of kun je ook een sobere vorm pakken?

In de plannen wordt het volledige dorpsplein aangepakt. Met ruimte voor zowel parkeren als groen en recreatie, plus een verbetering van de verkeersveiligheid door onder meer de aanleg van zebrapaden. Al met al moet het plein er daarna weer een hele tijd tegenaan kunnen. Totale kosten werden geraamd op zo’n 9 ton, maar het dorp denkt dat bedrag met eigen inzet naar 7,5 ton terug te kunnen brengen.

Kans schoon

Dat is nog altijd een forse som. Maar nu de gemeente voorzichtig weer wat vet op de botten krijgt - de komende jaren noteert Asten groene cijfers - ziet Heusden zijn kans schoon. Eerder gaf de gemeenteraad het college mee om waar mogelijk de beoogde OZB-verhoging terug te draaien, maar als het aan het Dorpsoverleg ligt, gebeurt dat slechts ten delen.

Door 0,4 procent van de beoogde verhoging overeind te houden kan de herinrichting volgens het Dorpsoverleg worden gefinancierd. “Dat levert de gemeente jaarlijks 15.000 euro op, die als structurele afschrijving voor de herinrichting kan worden ingezet”, aldus voorzitter Andre Verhoeven.

Wel houdt hij een slag om de arm: nu vrijwel álles duurder is geworden is de eerdere kostenberaming waarschijnlijk achterhaald. “Mensen in het dorp staan nog steeds achter de inrichting, maar vragen zich wel af of het zoveel geld moet kosten. Moet je er nu echt een miljoen insteken of kun je ook een sobere vorm pakken? Voor dat laatste staan we daarom open, maar we gaan in ieder geval graag weer met de gemeente om tafel.”

Gedachte van het Dorpsoverleg is daarbij om binnen de genoemde 15.000 euro structurele jaarlijkse afschrijvingskosten te blijven. De gemeenteraad is inmiddels per brief geïnformeerd over het Heusdense voorstel. Volgende week donderdag wordt de brief in commissieverband besproken.

Dorpsvisie

Ondertussen werkt Heusden nog altijd aan zijn eigen dorpsvisie. Op initiatief van de gemeenteraad, waarna het Dorpsoverleg vorig jaar de handschoen oppakte. “Op de eerste bijeenkomst kwamen zo’n veertig bezoekers af, die in groepjes allerlei thema’s hebben besproken. Daaronder het Vorstermansplein, maar ook het lokale horeca-aanbod staat bij veel mensen op het netvlies. Tijdens die bijeenkomst hebben we volop input opgehaald”, zegt Verhoeven.

Mede op basis daarvan wordt nu aan de dorpsvisie gesleuteld. Tijdens de jaarvergadering komende maand legt het Dorpsoverleg deze voor, waarna de visie definitief kan worden gemaakt. Wellicht dat er voorafgaand daaraan nog een tweede bijeenkomst wordt ingepland. “Als de visie eenmaal definitief is, zullen we hem aan de gemeente overhandigen. Dat is dan onze inbreng vanuit het dorp.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant