De Astense woningmarkt is onder meer in de nieuwbouwwijk Loverbosch in ontwikkeling. (Archieffoto: Joyce van Dijk)
De Astense woningmarkt is onder meer in de nieuwbouwwijk Loverbosch in ontwikkeling. (Archieffoto: Joyce van Dijk)

Astenaren krijgen voorrang bij verhuizing binnen eigen gemeente

Algemeen 800 keer gelezen

ASTEN - Woningcorporatie Wocom biedt vanaf 1 oktober voorrang aan Astenaren die binnen de eigen gemeente willen verhuizen. De nieuwe ‘voorrangsregels’ moeten de doorstroming op de huizenmarkt stimuleren. “Dit is aan alle kanten getoetst. We geven voorrang, maar sluiten niemand uit.”

door Maarten Driessen

De woningmarkt zit voor veel inwoners op slot. Ook, of júist binnen de eigen gemeente. Jongeren die willen uitvliegen, gezinnen die groter willen wonen en senioren die juist gebaat zijn bij minder vierkante meters, allen komen maar moeilijk tot hun gewenste volgende stap.

Woningcorporatie Wocom hoopt daar nu verandering in te brengen. Per 1 oktober hanteert het speciale ‘voorrangsregels’. Door verhuizen makkelijker te maken moet er meer schot in de doorstroming op de woningmarkt komen.

Dat doet de corporatie door de helft van alle vrijkomende nultredenwoningen met voorrang aan 65-plussers binnen de gemeente aan te bieden, die zelf vervolgens een grote eengezinswoning dienen achter te laten. “Doorstroming begint voor een groot deel bij oudere mensen die kleiner willen gaan wonen. Zij laten ruime woningen achter en die zijn interessant voor de volgende generatie”, zegt Ankie Verspeek van Wocom.

“Zo komen er woningen vrij die geschikt zijn voor een gezin met kinderen. Dat gezin laat op zijn beurt een goedkope, kleine huurwoning achter en die is weer geschikt voor iemand die op zichzelf wil gaan wonen. Op die manier krijgen ook jongeren die nog bij hun ouders wonen meer kansen.”

Informatieavond

Volgens Wocom benut het zo de ruimte die het huidige landelijke beleid haar biedt. “Dit is aan alle kanten getoetst. We geven weliswaar voorrang, maar sluiten niemand uit. We werken hierbij ook nauw samen met de gemeente”, aldus een woordvoerder.

Komende maandag vindt voor huurders van 65-plus woonachtig in de gemeente Asten een informatiemiddag plaats. Deze wordt gehouden in Zaal Jan van Hoek aan de Markt en begint om 15.00 uur. Ook alle 65-plussers die bij woningcorporatie Bergopwaarts, eveneens actief in Asten, huren zijn hierbij welkom. ”We leggen dan de regeling ‘voorrang en doorstroming’ in alle rust uit en vertellen welke acties huurders zelf kunnen ondernemen als ze gebruik willen maken van de regeling.”

Uit de krant

Uit de krant